Oldal kiválasztása

A nagy kávé útmutató: Története, hatása – egészséges? (2021)

Minden, ami a jó kávézáshoz kell!
Vásárolj az -nál és támogasd a kávéfolt blog-ot!

Tovább

Kíváncsi vagy, mekkora a kávé kultusza?

Egyetlen statisztika:

Minden második ember kávézik! 

…és nagy valószínűséggel te is közénk tartozol 🙂

Mi a kávé számunkra?

  • Egy szép pillanat
  • Igazi ízkavalkád
  • Fókuszált tanulás
  • Produktív munka
  • Nagyszerű hobbi
  • Már-már megszállottság 

Rengeteg sikeres emberről mondható el, hogy rendszeres kávéfogyasztó.

De ez még nem minden 😉

Íme, a legfrissebb (2021) információk a kávéról:

  • A kávé története
  • A kávé útja – a fáktól a csészéig
  • Vajon egészséges a kávé?
  • A kávé hatásai a szervezetre
  • Kávé fajtái
  • Kávéfőző fajták
  • Honnan érdemes megvenni?

Minden egy helyen!

LEAD MAGNET

A kávé története

Pontosan senki sem tudja, hogy a világszerte termesztett kávét mikor vagy hol fedezték fel. 

Azonban számtalan legenda kering az eredetéről. 

A leghíresebb és legelfogadottabb az Etióp legenda, ami a következőképpen hangzik.

Etióp legenda

A kávé eredete az Etióp fennsíkon található ősi kávé erdőkbe vezethető vissza. 

A legenda szerint egy kecskepásztornak köszönhetjük, hogy ma a kávé jótékony hatásait élvezhetjük.

Ugyanis ez a kecskepásztor arra lett figyelmes, hogy egy bizonyos fa bogyóinak evése után kecskéi annyira energikusak lettek, hogy nem akartak éjjel aludni.

kávé eredete

Felfedezéséről beszámolt a helyi kolostor apátjának, aki tesztnek vetette alá a bogyókat.

Italokat készített és megállapította, hogy ha ezeket fogyasztja, sokkal éberebb az esti imádságokon. 

Megosztotta felfedezését a kolostor többi szerzetesével, akik továbbadták a tudást vándorútjaik során. 

Az energikus bogyók pedig így indultak el világhódító útjukon. 

Az arab-félsziget

Etiópiából a kávé kelet felé is megkezdte hódító hadjáratát, és így eljutott az Arab-félszigetre is.

kávé története

Feljegyzésekből megállapítható, hogy a 15. századra a kávé termesztése és a kereskedelme is szerves részévé vált az arab-félsziget gazdaságának.

A kávét már nemcsak az otthonaikban élvezték az emberek, hanem számtalan kávéház jött létre. Népszerűségük nagyon fellendült és egyre több társadalmi esemény helyszínéül szolgáltak. 

A kávéházak az egyik legfontosabb információcsere központtá váltak. 

A világ minden tájáról Mekkába érkező zarándokok pedig tovább terjesztették a jótékony hatással bíró “Arab bort” – a kávét.

A kávébab Európában

A közel-keleti európai utazók szokatlan történeteket kezdtek el mesélni egy fekete italról, ami éberséget okoz és felpezsdíti az elmét. 

Sokan gyanakodva és félelemmel fogadták az újdonságot – a Sátán italának hívták.

Egy legenda szerint VIII. Kelemen Pápának köszönhető, hogy a kávé el tudott terjedni Európában.

kávé hatása a szervezetre

A pápa megkóstolta, majd megszerette az italt, és úgy döntött pápai jóváhagyást ad neki. 

A következő idézet tőle származik:

“Ez az ördög itala annyira jó… hogy inkább csőbe kellene húznunk és meg kellene keresztelnünk.”

Ezt követően a kávéházak gyorsan terjedtek Európában is és a társadalmi tevékenység, a kommunikáció központjává váltak.

A kávé kezdte felváltani a korszerű reggeli italokat – a sört és a bort.

Azok, akik alkohol helyett kávét ittak, éberebbek és energikusabbak voltak. Ezáltal nem meglepő, hogy munkájuk minősége is jelentősen javult.

A 17. század közepére Londonban több mint 300 kávéház üzemelt. Vonzották a hasonló gondolkodású embereket: mecénásokat, kereskedőket, fuvarosokat, brókereket, művészeket.

Ezáltal a kultúra mellett az üzleti életben is központi szerepet kezdett betölteni.

Ültetvények a világ minden táján

kávé hatásai

Az ital iránti kereslet folyamatosan nőtt, így heves verseny alakult ki a kávé termesztése körül. 

A hollandok például csak a 17. század második felében tudtak palántákat szerezni, ám ekkor megindultak az első termesztési kísérletek is. 

Indiában először kudarcot vallottak, ezt követően viszont sikerrel jártak a jelenlegi Indonézia térségében – ahonnan a világ legdrágább kávéja, a cibetmacska kávé is származik.

Mára a kávé: 

  • Mindennapjaink szerves részévé vált
  • A világ több, mint 50 országában termesztik
  • A gazdaság egyik legnagyobb mozgatórugója
  • A kávé a világ legnépszerűbb itala – a tea mellett

De pontosan hogyan jut el a kávé a polcokra? 😮

A kávé útja

A kávé hosszú utat tesz meg, mire a csészébe kerül. 

Különböző lépések sorozatán megy keresztül az ültetés, a szedés és a vásárlás között.

Így tudják kihozni belőle a legfinomabb ízeket és a kávé igazi hatásait.

1. Ültetés – min terem a kávé?

A kávé magokat általában árnyékolt faiskolákban nagy ágyakba ültetik.

Ebből következik, hogy a kávébabok a kávécserjén teremnek.

A palántákat gyakran öntözik, és erősen védik őket a napsugárzástól.

Egészen addig, amíg elég erősek nem lesznek, hogy az esős évszakban kiültetésre kerüljenek.

2. Kávé magok betakarítása

A fajtától függően körülbelül 3-4 évbe telik, amíg az újonnan ültetett kávéfák gyümölcsöt hoznak.

A kávécseresznyének nevezett gyümölcs mélyvörös színűvé válik mikor megérik és kész a betakarításra.

Tipikusan egy nagyobb szüret van évente.

3. A kávécseresznye feldolgozása

A kávécseresznye betakarítása után a feldolgozást a lehető leggyorsabban meg kell kezdeni. Így megakadályozzák a gyümölcs romlását.

kávébab

A helytől és az adottságoktól függően kétféle feldolgozási mód ismert:

A hagyományos száraz módszert olyan területeken alkalmazzák, ahol a vízkészlet limitált. Ekkor folyamatosan forgatva a napon szárítják ki a kávécseresznyét. Egészen addig, amíg a cseresznye nedvességtartalma 11%-ra nem csökken. Ez a folyamat akár hetekig is eltarthat.

A nedves módszer esetében először eltávolítják a kávécseresznye húsát, így csak a kávébab marad. Egy vizes eljárás segítségével különválogatják a babokat – a könnyebb bab lebeg, míg a nehezebb érett bab lesüllyed. Ezt követően a babokat 12-48 órára tartályokban áztatják, hogy minden fölösleges réteg lekerüljön róluk. Majd átmossák, és így szárításra készek a kávébabok.

4. Kávébab szárítás

Ha a babot nedves módszerrel dolgozták fel – ugyan úgy, mint a száraz módszernél – a babot körülbelül 11% nedvességtartalomig kell szárítani.

Ez a folyamat történhet természetes módon a napon, vagy szárítógépekben gépi szárítással.

5. Kávébab marás

Az exportálás előtt még további négy fázison esik át a kávébab.

  1. A hántológépek eltávolítják a pergamenréteget a nedvesen feldolgozott kávébabról
  2. A polírozás opcionális folyamat, amely során a babon a héjazás után megmaradt vékony réteget géppel eltávolítják.
  3. Az osztályozást és a válogatást méret és súly alapján végzik, és a babokon felülvizsgálják a szín és egyéb hibákat, hiányosságokat is
  4. Végül a hiányosságok miatt nem kielégítő babot (elfogadhatatlan méret vagy szín, túlzott erjedésű bab, rovarok által sérült, nem hüvelyes) kézzel vagy gépi úton eltávolítják

6. Zöld kávé exportálás

A nyers, pörköletlen kávébabot, amelyet zöld kávénak neveznek, hajókba pakolják és szállítják. 

A csomagolásuk ilyenkor juta- vagy szizál zsák. Illetve manapság egyre gyakoribb a szállítótartályokban, vagy ömlesztett formában – műanyagból bélelt konténerekben – való szállításuk is.

7. Kávékóstolás

A kávé minőségét és ízét többször tesztelik. Naponta különféle tételekből és különböző babokból származó mintákat kóstolnak meg. 

A kávék elemzése nemcsak jellemzőik és hibáik meghatározása céljából történik! ☝️ 

A különféle babok összekeverése vagy a megfelelő pörkölés meghatározása miatt is fontos. 

Egy profi szakember naponta akár több száz mintát is megkóstol és érzi a kávék közötti finom különbségeket.

8. Kávépörkölés

A pörkölés átalakítja a zöld kávét aromás barnababbá, amit kedvenc kávé webshopjainkból vagy kávézóinkból ismerünk. 

A magas hő hatására a kávébab barnává válik, és belsejében illatos koffein és olaj képződik. Ez a folyamat állítja elő az általunk inni kívánt kávé ízét és aromáját.

Pörkölés után a babot azonnal levegővel vagy vízzel hűtik. 

A pörkölés folyamata általában az importáló országokban történik. A frissen pörkölt babnak a lehető leggyorsabban el kell érnie a fogyasztót.

3-féle pörkölés létezik! ☝️

kávé egészséges

Világos pörkölés: Alacsony testesség és savasság jellemzi. Ekkor érződnek ki leginkább a kávé jellegzetességei.

Közepes pörkölés: A karamellizálódott cukrok édessége elnyomja a kávé savasságát. Megfelelően testes, kellemesen pörkölt ízű – de azért ízében még jól kiérződnek a kávé fajtajellegei.

Sötét pörkölés: Alacsony savasságú, testes pörkölt kávé jellemzi.

9. Kávé őrlés

A megfelelő őrlés célja, hogy egy csésze kávé a lehető legízletesebb legyen. 

A kávé durva vagy finom őrlése az elkészítés módjától függ. 

Általában minél finomabb az őrlés, annál gyorsabban kell elkészíteni a kávét. Ezért eszpresszógéphez sokkal finomabb őrlemény kell, mint egy csepp rendszerben főzött kávéhoz.

10. Kávéfőzés

Az utolsó folyamat a kávé főzése. 

Itt dől el minden! 

Ekkor derül ki, hogy a kávé hosszan bejárt útja során mivé vált. Milyen ízt és élményt nyújt a fogyasztónak.

De hogyan lehet a legfinomabb kávét főzni? 😮

LEAD MAGNET

A tökéletes kávéfőzés receptje

Számtalanféleképpen el lehet készíteni egy kávét – gondolva itt:

  • a kávébab típusára
  • a pörkölési eljárásra
  • az őrlésre
  • a főzés fajtájára

Ezért mondjuk azt, hogy a kávé fogyasztás egy egyedi, személyes dolog. 

Mindenkinek megvan a saját preferenciája.

Ehhez azonban ismerni kell:

  1. A kávé fajtákat
  2. A kávéfőzők fajtáit

Kávé fajták

kávé jótékony és negatív hatásai

A különböző kávéfajtákat mindenkinek ismernie kell, hiszen ez alapján választható ki a legfinomabb, leginkább személyreszabottabb íz, állag, hatás.

Részletes információért olvasd el a kávé fajták cikkünket.

Arabica vs Robusta

A kereskedelmi kávéiparban két fontos kávéfaj van, az Arabica és a Robusta.

arabica kávé és robusta kávé

Arabica kávé

Az Etiópiában felfedezett eredeti kávécserjékről származik. 

Ezek a fák finom, enyhe, aromás kávét termelnek – a világ kávétermelésének mintegy 70%-át képviselik. 

A bab laposabb és hosszabb, mint a Robusta, és kevesebb koffeint tartalmaz.

Robusta kávé

Legnagyobb részét Közép- és Nyugat-Afrikában, Délkelet-Ázsia részein (beleértve Indonéziát és Vietnamot), valamint Brazíliában termesztik. 

A Robusta gyártása folyamatatosan növekszik, de a világpiacnak csak mintegy 30%-át teszi ki.

A Robusta-t elsősorban keverékekben és instant kávé készítéséhez használják. 

Maga a Robusta bab általában kerekebb és kisebb, mint egy arabica bab.

Ha szeretnél még többet megtudni róluk, olvasd el az arabica és robusta kávéról írt cikkünket!

Ahhoz azonban, hogy a kávéból kihozzuk a maximumot, megfelelő kávéfőzőre is szükségünk lesz!

LEAD MAGNET

Kávéfőzők fajtái

Ahhoz, hogy a kávé típusából kihozzuk a maximumot, a hozzá illő kávéfőzőben kell elkészítenünk.

Ahogy kávé fajtából, úgy kávéfőzőből is rengeteg féle létezik, az egyszerű kotyogóstól kezdve egészen a kapszulás kávéfőzőkig.

További információért olvasd el a kávéfőzőkről szóló útmutatónkat!

Kávé egészségügyi hatásai a szervezetre

Amikor az emberek a kávéra gondolnak, általában egy olyan italt vizualizálnak, ami képes nagyobb energia löketet adni a nap folyamán. 

Azonban ennél sokkal több jótékony hatása is lehet.

min terem a kávé?

Világszerte több kutatásban vizsgálták a kávéfogyasztás előnyeit, olyan betegségek esetén, mint például:

  • cukorbetegség
  • szív- és érrendszeri betegségek
  • gyulladásos bélbetegségek
  • májbetegségek

Az eredmény pedig elég pozitív, több hipotézist is sikerült alátámasztani – de persze nem mindegyiket.

Jótékony hatásai

Növeli az energiaszintet: A kávé segíthet a fáradtság elűzésében. Ennek nagyon egyszerű oka van – koffeint tartalmaz.

Segít a zsírégetésben: A koffein szinte minden kereskedelmi forgalomban kapható zsírégető szerben megtalálható. Azon kevés anyagok közé tartozik, amik bizonyítottan elősegítik a zsírégetést. Számos tanulmány kimutatta, hogy a koffein 3–11%-kal javíthatja az anyagcserét.

Drasztikusan javíthatja a fizikai teljesítményt: A koffein növelheti az adrenalin szintet a vérben. Emiatt nem meglepő, hogy a koffein átlagosan 11–12%-kal javíthatja a fizikai teljesítményt.

Alapvető tápanyagokat tartalmaz: A kávébab tápanyagának nagy része a kávéfőzéssel nem vész el, így egy csésze kávé a következő tápanyagokat tartalmazza: B2, B3, B5 vitamin és magnézium.

Csökkentheti a 2. típusú cukorbetegség kockázatát: 18 tanulmány alapján összesen 457.922 embert vizsgálva azt a következtetést sikerült levonni, hogy napi 1 csésze kávé 7%-kal csökkenti a 2. típusú cukorbetegség kockázatát.

Megóvhat az Alzheimer-kórtól: Számos tanulmány kimutatta, hogy a kávéfogyasztóknál 65%-kal alacsonyabb az Alzheimer-kór kockázata.

Csökkentheti a Parkinson-kór kialakulását: Fontos kiemelni, hogy ebben az esetben maga a koffein tűnik előnyösnek a kórral szemben. A tanulmányokból az derült ki, hogy a kávéfogyasztóknál a Parkinson-kór kockázata, 32–60%-os csökkenést mutat. 

Jó hatással lehet a májra: Kutatások kimutatták, hogy a kávéfogyasztás mintegy 40%-kal csökkenti a májrák kockázatát.

Nem okoz szívbetegséget: Gyakran azt állítják, hogy a koffein növeli a vérnyomást. Ez így igaz, viszont csak 3–4 mm / Hg emelkedés figyelhető meg, és ez is eloszlik, ha rendszeresen fogyasztunk kávét.

Azonban kivételek mindig vannak – nem árt odafigyelni, ha magas a vérnyomásunk kávézás után ☝️

Az igazán egészséges kávé pedig minél kevesebb cukrot és édesítőszert tartalmaz.

LEAD MAGNET

A kávé káros hatásai – kockázatok

A jótékony hatások mellett érdemes figyelembe venni, hogy a kávénak lehetnek negatív hatásai is.

Terhesség alatt nem feltétlen biztonságos: Több példa is igazolja, hogy kapcsolat áll fenn a nagy kávéfogyasztás és a magzat elvesztése, az alacsony születési súly és a koraszülés között.

Szorongást okozhat: Nagy mennyiségű koffein fogyasztása növelheti a szorongás kockázatát, különösen pánikbetegségben szenvedőknél.

Mentális egészség: Egy tanulmány során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy serdülőkorban a magas koffein bevitel tartós negatív elváltozásokhoz vezethet az agyban.

Álmatlanság, rossz alvás: A nagy mennyiségű koffein bevitel (főleg a késői órákban) rossz minőségű alváshoz vezethet.

A lényeg

A kávé a világ egyik leggyakrabban fogyasztott itala.

Története a középkorig nyúlik vissza – Etiópiába.

A kávé egészséges mivoltát rengeteg kutatás bizonyítja – de kockázatai is lehetnek.

Ahhoz, hogy a legjobb, legminőségibb kávét ihassuk, ismerni kell:

  • a kávé típusait és fajtáit
  • a kávéfőző fajtákat
  • a tökéletes kávéfőzés receptjét

LEADMAGNET

Kérdésed van?

Tedd fel nekünk kommentben!

A komment szekció az, ahol velünk a leginkább kapcsolatba tudsz lépni – ne habozz 🙂

Minden, ami a jó kávézáshoz kell!
Vásárolj az -nál és támogasd a kávéfolt blog-ot!

Tovább

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük