Oldal kiválasztása

Minden, amit a kávé fajtákról tudni kell, egy oldalon összegezve.

kávé fajták

Espresso

Az olasz “alapkávé”, sötétbarna színű, krémes ital, habos felső réteggel (crema).

Eszpresszó készítéshez forrásban lévő vízre van szükség, melyet nagy nyomás alatt áteresztünk a finomra őrölt kávébabon. Ezután egy apró csészébe töltjük. 

Egyszerűen hangzik, ugye?

Pedig meglepően nehéz elsajátítani.

Az espresso minden további kávéspecialitás alapja.

Cappuccino

Azonos mennyiségű espresso és gőzölt tej, a tetején tejhabbal.

Tejeskávé – Café Latte

Eszpresszó forró tejjel (több helyen hideg tejjel is lehet kérni).

Espresso Macchiato

Egy kis habosított tejjel készült espresso.

Latte Macchiato

2/3 felhabosított tejbe, lassan, kanál segítségével csorgatott 1/3 espresso. Így alakulnak ki a szépen elkülönülő rétegek a magas falú üvegpohárban.

Macchiato

Espresso tejhabbal. Hasonlít a cappuccino-hoz, csak kisebb, erősebb és nincs hozzáadva gőzölt tej.

Ristretto

Espresso, kevesebb mennyiségű vízzel.

Doppio

Dupla espresso – a felhasznált kávé és a vízmennyiség is kétszer annyi, mint egy normál espresso-nál.

Americano

Egy adag espresso, két adag vízzel felöntve.

Flat White

1/3 része dupla ristretto (vagy egy espresso), 2/3 része pedig a cappucchino-nál hígabb tejhab. Jellegzetessége a vékony tejhab, ami rendkívül alkalmas latte art készítésére.

Jegeskávé

Jellemzően nyári meleg napokon fogyasztjuk, amikor nem szeretnénk felhagyni a kávézással, de egy hidegebb ital esne jól. 

A jeges kávénak több elkészítési módja is lehet, de az alapja mindig espresso és tej. Ebbe kerül bele a jég vagy vaníliafagylalt. 

Kávézója válogatja, hogy mit értenek jegeskávé alatt, érdemes megkérdezni a rendelés előtt.