Oldal kiválasztása

ARABICA KÁVÉ ÉS ROBUSTA: Mi a különbség?

A kereskedelmi kávéipar két fontos kávéfajtát különböztet meg: Arabica kávé és Robusta kávé.

Arabica kávé és Robusta kávé

Arabica kávé

Változat: Bourbon, Typica, Caturra, Mundo Novo, Tico, San Ramon, Jamaican Blue Mountain

A Coffea Arabica az Etiópiában felfedezett eredeti kávéfákból származik. Ezek a kávé fák finom, enyhe, aromás kávét termelnek, és a világ kávétermelésének mintegy 70% -át képviselik. A bab laposabb és hosszabb, mint a Robusta, és kevesebb koffeint tartalmaz.

A világpiacon az Arabica kávénak a legmagasabb az ára. A legjobb Arabica-kat 610–1830 méter tengerszint feletti magasságon termesztik. Bár figyelembe kell venni a kávé-övet is, tehát az Egyenlítőtől való távolságtól is függ az ideális terület.

A legfontosabb tényező az, hogy a hőmérsékletnek enyhének kell lennie. Ideális esetben 15–26 Celsius fok között. Évente pedig körülbelül 1500 mm csapadékra van szüksége.

A fák szívósak, de az erős fagy megöli őket.

Az Arabica fákat költséges megművelni, mivel az ideális terep általában meredek, és nehéz hozzáférni. Illetve mivel az Arabica fák a betegségekre sokkal hajlamosabbak, mint a Robusta, további gondozást és figyelmet igényelnek.

Robusta kávé

Változat: Robusta

A világ robusta kávé termélésének legnagyobb része Közép- és Nyugat-Afrikában, Délkelet-Ázsia részein, beleértve Indonéziát és Vietnamot, valamint Brazíliában található.

A Robusta gyártása folyamatosan növekszik, bár a világpiacnak csak mintegy 30% -át teszi ki.

A Robusta-t elsősorban keverékekben és instant kávé készítéséhez használják. Maga a Robusta bab általában kevésbé kerek és kisebb, mint egy Arabica bab.

A Robusta fa szívósabb és ellenállóbb a betegségekkel és az élősködőkkel szemben, mint az Arabica. Így megkönnyíti és olcsóbbá teszi a művelést.

További előnye, hogy képes ellenállni a melegebb éghajlatnak. Valamint előnyben részesíti az állandó hőmérsékletet – 25–30 Celsius fok között. Ez lehetővé teszi a sokkal alacsonyabb tengerszint feletti magasságban való termesztést, mint az Arabica-nál.

Évente kb. 1500mm csapadékra ennek a fajtának is szüksége van. Illetve ez sem képes ellenállni a fagynak.

Az Arabica-hoz képest a Robusta bab egy jellegzetes ízű és körülbelül 50–60% -kal több koffeint tartalmazó kávé előállítását teszi lehetővé.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük