Oldal kiválasztása

A kávé hosszú utat tesz meg, mire a csészébe kerül. 

Különböző lépések sorozatán megy keresztül az ültetés, a szedés és a vásárlás között. Így tudják kihozni belőle a legjobb és legfinomabb ízeket és hatást.

1. Ültetés

A kávémagokat általában árnyékolt faiskolákban nagy ágyakba ültetik. A palántákat gyakran öntözik, és erősen védik őket a napsugárzástól. Egészen addig, amíg elég erősek nem lesznek, hogy az esős évszakban kiültetésre kerüljenek.

2. Kávé magok betakarítása

Fajtától függően körülbelül 3-4 évbe telik, amíg az újonnan ültetett kávéfák gyümölcsöt hoznak. A kávécseresznyének nevezett gyümölcs mélyvörös színűvé válik mikor megérik és kész a betakarításra.

Kávébab

Tipikusan egy nagyobb szüret van évente.

3. A kávécseresznye feldolgozása

A kávécseresznye betakarítása után a feldolgozást a lehető leggyorsabban meg kell kezdeni, megakadályozva a gyümölcs romlását. 

A helytől és az adottságoktól függően kétféle feldolgozási mód ismert:

A hagyományos száraz módszert olyan területeken alkalmazzák, ahol a vízkészlet limitált. Ekkor folyamatosan forgatva a napon szárítják ki a kávécseresznyét. Egészen addig, amíg a cseresznye nedvességtartalma 11%-ra nem csökken. Ez a folyamat akár hetekig is eltarthat.

A nedves módszer esetében először eltávolítják a kávécseresznye húsát, így csak a kávébab marad. Egy vizes eljárás segítségével különválogatják a babokat – a könnyebb bab lebeg, míg a nehezebb érett bab lesüllyed. Ezt követően a babokat 12-48 órára tartályokban áztatják, hogy minden fölösleges réteg lekerüljön róluk. Majd átmossák, hogy szárításra készek legyenek a kávébabok.

4. Kávébab szárítás

Ha a babot nedves módszerrel dolgozták fel – ugyanúgy, mint a  száraz módszernél – a babot körülbelül 11% nedvességtartalomig kell szárítani.

Ez a folyamat történhet természetes módon a napon, vagy szárítógépekben gépi szárítással.

Szemes kávé

5. Kávébab marás

Az exportálás előtt még további négy fázison esik át a kávébab.

  1. A hántológépek eltávolítják a pergamenréteget a nedvesen feldolgozott kávébabról.
  2. A polírozás opcionális folyamat, amely során a babon a héjazás után megmaradt vékony réteget géppel eltávolítják. 
  3. Az osztályozást és a válogatást méret és súly alapján végzik, és a babokon felülvizsgálják a szín és egyéb hibákat, hiányosságokat is.
  4. Végül a hiányosságok miatt nem kielégítő babot (elfogadhatatlan méret vagy szín, túlzott erjedésű bab, rovarok által sérült, nem hüvelyes) kézzel vagy gépi úton eltávolítják.

6. Zöld kávé exportálás

A nyers, pörköletlen kávébabot, amelyet zöld kávénak neveznek, hajókba pakolják és tovább szállítják. 

A csomagolásuk ilyenkor juta- vagy szizál zsák. Illetve manapság egyre gyakoribb a szállítótartályokban, vagy ömlesztett formában – műanyagból bélelt konténerekben – való szállításuk is.

7. Kávékóstolás

A kávé minőségét és ízét többször tesztelik. Naponta különféle tételekből és különböző babokból származó mintákat kóstolnak meg. 

A kávék elemzése nemcsak jellemzőik és hibáik meghatározása céljából történik.  A különféle babok összekeverése vagy a megfelelő pörkölés meghatározása miatt is fontos. 

Egy profi szakember naponta akár több száz mintát is megkóstol és érzi a kávék között lévő finom különbségeket.

8. Kávépörkölés

A pörkölés átalakítja a zöld kávét aromás barnababbá, amit kedvenc üzleteinkből vagy kávézóinkból ismerünk. 

A magas hő hatására a kávébab barnává válik, és belsejében illatos koffein és olaj képződik. Ez a folyamat állítja elő az általunk inni kívánt kávé ízét és aromáját.

Kávé pörkölése

Pörkölés után a babot azonnal levegővel vagy vízzel hűtik. 

A pörkölés folyamata általában az importáló országokban történik. A frissen pörkölt babnak a lehető leggyorsabban el kell érnie a fogyasztót.

Világos pörkölés: Alacsony testesség és savasság jellemzi. Ekkor érződnek ki leginkább a kávé jellegzetességei.

Közepes pörkölés: A karamellizálódott cukrok édessége elnyomja a kávé savasságát. Megfelelően testes, kellemesen pörkölt ízű – de azért ízében még jól kiérződnek a kávé fajtajellegei.

Sötét pörkölés: Alacsony savasságú, testes pörkölt kávé jellemzi.

9. Kávé őrlés

A megfelelő őrlés célja, hogy egy csésze kávé a lehető legízletesebb legyen. 

A kávé durva vagy finom őrlése az elkészítés módjától függ. 

Általában minél finomabb az őrlés, annál gyorsabban kell elkészíteni a kávét. Ezért eszpresszógéphez sokkal finomabb őrlemény kell, mint egy csepp rendszerben főzött kávéhoz.

10. Kávéfőzés

Az utolsó folyamat a kávé főzése

Itt dől el minden! 

Ekkor derül ki, hogy a kávé hosszan bejárt útja során mivé vált. Milyen ízt és élményt nyújt a fogyasztónak.