Számlatanféleképpen el lehet készíteni egy kávét. Gondolva itt a kávébab típusára, a pörkölési eljárásra, az őrlésre és a főzés fajtájára.
Ezért mondjuk azt, hogy a kávé fogyasztás egy egyedi, személyes dolog.
Mindenkinek megvan a saját preferenciája.
Lássuk milyen kávéfőzők vannak ma a piacon és melyik mire való.
Tartalomjegyzék
Kotyogós kávéfőző
Senkinek nem kell bemutatni ezt az apró, olasz készítésű, nyolc oldalú csodát.
Az utóbbi időben reneszánszát éli.
Ez kétségtelenül annak köszönhető, hogy képes megfelelő sűrűségű kávét előállítani, áram és mindenféle extra felszerelés nélkül.
Az elkészült kávé általában sötét színű, sűrű, kicsit keserű és enyhén zaccos.
Fontos: presszókávét nem tudsz vele készíteni, mert más a működési elve. Maximum 2 bar körüli nyomást bír.
Átfolyós kávéfőző
Látványra presszógéphez hasonlít, de nem presszókávét készít, inkább a kotyogóshoz áll közel.
A kiöntő segít megkülönböztetni a presszógéptől, mert a presszógépnél a kávé közvetlenül a csészébe folyik és nem egy kiöntőbe.
Ez már elektromos készülék, de nem egy külön szivattyú préseli át a kávén a vizet, hanem a felforrt víz nyomása (kb. 4 bár-on).
Espresso kávéfőző
A 8-15 báros (típustól és márkától függően) szivattyús nyomás már minőségi ugrást jelent.
Persze nem olyan, mint a vendéglátós gépeken készült espresso. De ezekkel a gépekkel akár már otthon is részünk lehet egy presszókávé élményben.
Ezzel a főzési eljárással a kifolyó kávé tetején már megjelenik a crema.
French press
Magyarországon dugattyús kávéfőzőnek is nevezik.
Ez egy áztatásos technika, aminek a végén a dugattyú segítségével leszűrésre kerül a kávé.
Könnyű kávét készíteni vele, mégis sokan elrontják. Ennél a technikánál kifejezetten nagy figyelmet kell fordítani a mennyiségekre, az extraktációs időre és az elkeverésre.
AeroPress
Az AeroPress esetében egy gumigyűrűvel ellátott hengerrel – mint egy dugattyúval – nyomás alatt készül a kávé egy microfilteren keresztül.
A megfelelő vízhőmérséklettel és légnyomással tökéletes kávé készíthető, a zacc mentességet pedig a mikrofilter biztosítja.
A FrenchPress-től a nyomáskülönbségben tér el, ugyanis ott az áztatás után a dugattyú lenyomása csak a kávé szűrésére szolgál.
Filterkávé
A filterkávé készítés során forró vizet öntünk az őrölt kávéra, amit előzőleg egy filterbe raktunk.
Ezután a gravitáció segítségével a víz keresztülmegy a filterbe rakott kávén és lecsöpög a filter alatti pohárba.
A végeredmény egy sima, könnyebb kávé három-öt perc alatt.
Kapszulás kávéfőző
A kapszulás kávéfőző a sima eszpresszó gépekhez hasonlít. Annyi különbséggel, hogy az őrölt (vagy instant) kávé előre be van töltve egy kapszulába.
A gép pedig ezen a kapszulán keresztül akár 19 bár nyomással (Nespresso gép esetén) készíti el a kávénkat.
Instant kávé
A főzött és instant kávé között a legnagyobb különbség, hogy az instantot már korábban lefőzték.
Eredetileg azért fejlesztették ki, hogy a kávét tartósítani tudják, amikor kávé túltermelés van. Például ilyen volt a nagy gazdasági világválság idején is.
Az eljárás pedig úgy néz ki, hogy a pörkölés majd őrlés után hatalmas mennyiségű rendkívül erős italt főznek. Ezt lepárlókban besűrítik, majd elvonják tőle a vizet és így kapjuk az instant kávét.