A kávézás nagyon egyedi. Mindenkinek más az ízlése.
Van azonban néhány aranyszabály, ami mindenkire vonatkozik — kivétel nélkül!
🍊 …még gyümölcsösebb,
🧁 …még krémesebb,
☕…még exkluzívabb kávé.
Minden egyes alapelv egy teljesen új szintre fogja emelni a kávéd ízét 🙂
1. alapelv:
A legfontosabb összetevő — kávébabok
A kávébabok jelentik az alapot, ami minden mást befolyásol:
- Íz
- Savasság
- Keserűség
- Krémesség
- Koffeintartalom
…és így tovább 🙂
De milyen a megfelelő kávébab?
A két legfontosabb kávéfajta
Ez a kettő adja a világ kávé eladásainak több, mint 95%-át.
Melyiket válaszd? 🤔
Arabica: népszerűbb, csokisabb, gyengébb, cukrosabb — de savasabb és drágább.
Robusta: testesebb, fanyarabb — de krémesebb, nagyobb koffeintartalmú és olcsóbb.
Segítség a választáshoz:
Származási hely
A kávé a ráktérítő és baktérítő között terem, mert itt a legjobbak a feltételek. Ezt kávé-övnek nevezzük.
Melyiket válaszd? 🤔
Dél-Amerika: Csokis-krémes ízvilág, enyhe és könnyű, édes, kevésbé savas.
Közép-Afrika: Gyümölcsös ízvilág, komplex, erőteljesebb és tisztább utóíz, savasság.
Dél-Ázsia: Különleges és egzotikus ízvilág, testes és sűrű, gazdag, földes és fűszeres jelleg.
Ezek persze általánosítások — kivétel mindig akad!
Pörkölés
Három féle pörkölés létezik:
- Világos
- Közepes
- Sötét
Világosabb pörkölések
A kávé ekkor a leginkább gyümölcsös ízű (pl.: 🍋citrusos, 🍑barackos, 🫐bogyós).
Emellett a savassága is ekkor a legérezhetőbb, amitől kissé savanykás aromájú.
Sötétebb pörkölések
Minél sötétebb a pörkölés, annál kevésbé érződik a kávébab egyedisége és valódi íze.
A sötét pörkölés ugyanis a sztenderdizálás miatt jött létre, hogy az éppen szüretelt kávé minőségétől ne függjön a kávé íze, illetve az olcsóbb minőségű arabica vagy robusta szalmás, fás, földes ízjegyei elfedhetőek legyenek — így a kávé azonban könnyen keserűvé válhat.
Fontos!
A gyenge bolti kávék hibáit sötét pörköléssel fedik el, és sok-sok cukorral teszik “ihatóvá”.
A magasabb színvonalú webshopok és pörkölők (általában) világosra pörkölik a zöld kávét, mivel azok nagyon jó minőségűek — így érezni lehet a származási hely különleges, egyedi ízvilágát és aromáját.
A pörkölés ideje is nagyon fontos!
Ez nem egyenlő a szavatossági idővel (lejárati dátum).
Minden minőségi kávén megtalálható a pörkölés ideje — ha nem találod, a kávé nem minőségi!
Íme az aranyszabály:
- A kávéból a pörkölés után csak néhány hétig lehet kihozni a maximumot — ezután elillannak az aromák és ellaposodik
- A túl friss sem jó — a pörkölés első hetében hagyni kell, hogy beérjen a kávé
Pontosan ezért nem jó a bolti kávé: Hónapokat, akár éveket is állhat (teherautókban, csomagoló üzemekben, polcokon), mivel sosem romlik meg — de teljesen ellaposodik.
Soha nem is fogsz rajtuk pörkölési időt találni 🤭
Feldolgozás
A jobb minőségű kávék csomagolásán rajta van a feldolgozási mód is!
A két leggyakoribb:
Mosott, vagy nedves eljárás
A kávébab gyümölcshúsát eltávolítják, majd vizes hordóba helyezik, ahol fermentálódik. Ez után megszárítják őket.
Az eljárás előnyei:
- Kevesebb hibalehetőség más eljáráshoz képest
- Jól kontrollálható folyamatok
- Jobban érezhető fajtajelleg
- Tisztább ízek
- Szép savak
Az eljárás hátrányai:
- Hatalmas vízigény
- Jóval drágább, mint a másik eljárás
Natúr, vagy száraz eljárás
A kávébabot a gyümölcshússal együtt szárítják – gyakori forgatás mellett.
Az eljárás előnyei:
- Gyümölcsös, édes íz
- Jóval olcsóbb, mint a másik eljárás
Az eljárás hátrányai:
- Könnyen rothadó kávébabok
- Ezáltal kellemetlenebb ízek
Kávébabok minősége
A szó, amit meg kell jegyezned:
SPECIALTY!
Az SCA (Specialty Coffee Association) minőségi-ellenőrzés alá veti a kávékat, és a 100 pontból a minimum 80-at elérők kapják meg a “specialty” címkét.
Specialty kávét nem tudsz venni a szupermarketben vagy a sarki zöldégesben!
- A szupermarketek az olcsó, de gyenge minőségű kávéra vannak szakosodva
- A szupermarketek nem tudnak kalkulálni és logisztikázni a kávépörkölés idejével
- A szupermarketet rengeteg fényt, hőt, levegőt és nedvességet tartalmaznak
…ez utóbbiak pedig a kávé legnagyobb ellenségei (lásd: 3. alapelv).
Minőségi kávét vásárolnál? Webshopokban és kávépörkölőknél keresd!
Szemes vagy őrölt?
A kávé akkor a legfinomabb, amikor frissen van őrölve.
A legjobb megoldások:
#1 opció: Vegyél egy saját kávéőrlőt, és szemes kávét vásárolj.
De vigyázz!
#2 opció: Ha gyenge a kávéőrlőd minősége, akkor jobban jársz, ha inkább őrölve veszed a kávét.
Ezzel el is érkeztünk a 2. alapelvhez 🙂
2. alapelv:
Az őrlésen rengeteg múlik
A kávéőrlés hihetetlenül fontos!
Hiába jó minőségű a kávé, ha rosszul vagy régen lett leőrölve.
De milyen a tökéletes őrlés?
Az őrlés alapszabálya
A kávé akkor a legjobb, ha frissen van őrölve — közvetlenül az elkészítés előtt!
Ez hogyan kivitelezhető? 🤔
- Saját magadnak érdemes leőrölnöd a szemes kávét
- Ehhez be kell szerezned egy kávéőrlőt
- Ha nincs őrlőd, frissen őrölt kávét kell vásárolnod
…ez azonban csak a kezdet!
Őrlési tudnivalók
A három legfontosabb:
- Mindig csak akkor és annyi kávét őrölj, amikor és amennyit éppen iszol
- Az őrlést szakaszosan végezd (5-10 másodperc után rövid szünet), mert a kávé túlmelegedhet, ettől pedig veszít ízéből — ez csak a késes őrlőkre vonatkozik, lásd 7+1. alapelv
- Ha van kávéőrlőd, de gyenge minőségű, akkor jobban jársz, ha frissen őrölt kávét veszel
Fontos!
A szupermarketekben nem kapható frissen őrölt kávé.
Frisset csak kávépörkölőktől, vagy hiteles webshopokból tudsz beszerezni.
Őrölt kávé vásárlása esetén:
- Minél frissebb őrlésűt vásárolj
- Minél kisebb kiszerelésben
- Minél hamarabb fogyaszd el a felbontás után
Előbb-utóbb viszont érdemes befektetned egy kávéőrlőbe! 🙂
A kávéőrlő
Kávéőrlő vásárlás esetén 2 opciód van:
- Minőségi, elsőosztályú gépet veszel
- Nem veszel gépet, és előre őrölt kávét veszel
…nincs köztes út, ugyanis a silány gépek széttördelik a kávét, emiatt egyenletlen lesz az őrlés.
Így gyakorlatilag nem csak a kávéőrlő, de a kávé árát is elbukod 😞
Az őrlőben sose őrölj mást a kávén kívül!
A kávéőrlőben pedig mindig maradni fog egy kis maradék — ez természetes.
Emiatt a következőket kell tenned:
- Őrölj le mindig egy-két kávébabot, hogy kiszedd az örlőből a régi, beragadt kávét
- A régi, beragadt kávét dobd ki — csak ez után kezdj új őrlésébe
- Mérd le a szemes, majd leőrölt kávét is, így megtudod, hogy hány gramm marad az őrlőben — annyival többet kell beleraknod legközelebb
Az arányok betartása ugyanis nagyon fontos (lásd: 6. alapelv).
Az utolsó, amire figyelned kell: a finomság.
Az őrlési finomság
Minden kávégéphez különböző őrleményt kell használni!
😬 Ha az őrlemény az ajánlottnál durvább, a víz túl gyorsan folyik át rajta, ezért a kávé legfontosabb anyagainak nincs ideje kioldódni. Ezáltal a kávé savanykás, lapos, íztelen lesz.
🤢 Ha az őrlemény az ajánlottnál finomabb, a víz nem tud átfolyni rajta, ezért túl sok nemkívánatos anyag oldódik ki belőle. Ezáltal a kávé füstös, égett, keserű lesz.
De hogyan tárold a szemes vagy őrölt kávét?
3. alapelv:
A szakszerű tárolás
Az őrölt kávét szinte lehetetlen minőségromlás nélkül tárolni.
Sajnos magába szívja a párát és elillan az aromája.
Fontos!
Az őrölt kávé mindig csak B opció.
Az igazi minőséghez fektess be egy kávéőrlőbe és vásárolj szemeskávét!
Amit tenni tudsz őrölt kávé esetében: Légmentes, egyirányú-szelepes, visszazárható tasak.
Így a szén-dioxid távozik, illetve a bejutó oxigén lassabban öregszik.
Ne aggódj, a minőségi webshopoknál és pörkölőknél így fogod kapni!
De hogyan tárold? 🤔
Tárolási idő
A szabály egyszerű:
- Zöld kávé = 12 hónap
- Pörkölt kávé = 3 hónap
- Őrölt kávé = 1 nap
Tárolási mód
A kávé legnagyobb ellenségei:
- Fény
- Hő
- Levegő
- Nedvesség
Ugye látod, mi a baj a szupermarketekkel? 🙂
Amit tenned kell:
- Szobahőmérsékleten tárold
- Száraz, alacsony páratartalmú helyen
- Fénytől teljesen elzárva
- Légmentes tartályban
Tehát ne tartsd ablak közelben, sütő vagy radiátor mellett, és sose tedd a hűtőbe!
A tartály pedig lehet:
- Sötét helyen tartott, légmentesen zárt üveg
- A kávéval nem-reaktív fém
- Sötét színű kerámia.
…de a legjobb: A saját zacskójában tartani, ami egyirányú vákuumcsomagolás — a pörkölőktől/webshopoktól ebben kapod alapból.
Még egy dolog:
A kávét a felbontás után minél hamarabb fogyaszd el!
Éppen ezért célszerű kis adagokban megvásárolni (2-3 hétre).
Így bár drágább, de cserébe finomabb és minőségibb is!
4. alapelv:
A legfontosabb kiegészítő: A víz!
Miért a legfontosabb?
A kávé 99%-a víz! 😮
Ha rossz a víz, rossz a kávé. Pont.
Ráadásul több buktatója is van a vízhasználatnak — lássuk is ezeket!
A víz minősége
A vízzel oldjuk ki a kávé szárazanyag-tartalmát.
🪨Ha a víz túl kemény (ásványi anyagokban gazdag) = túl kevés szárazanyagot tudunk kioldani.
⚖️Ha a víz minősége ingadozó = sosem tudjuk majd eltalálni a tökéletes kávé receptjét.
🤒Ha a víz összetétele nem megfelelő = kellemetlen ízű kávé.
Mit NE használj:
- Csapvíz
- Magas ásványi anyag tartalmú ásványvíz
- Desztillált víz
Mit használj:
- Víztisztítóval szűrt és lágyított víz
- Palackozott forrásvíz
- Kávé készítéshez fejlesztett, ideális összetételű víz
Az elsőt te magad is el tudod készíteni, utóbbiakat webshopokban keresd 😉
A víz hőmérséklete
A víz olyan anyagokat oldhat ki a kávéból, amit nem szeretnénk.
🔥Túl forró víz -> nem kívánatos anyagok kioldása -> keserű kávé.
🧊Túl hideg víz -> a forralás túl sokáig tart és egyes eszközökben (pl.: kotyogós) felforrósodnak a fém alkatrészek -> túlpörkölt, égett kávé.
Természetesen akadnak kivételek — a cold brew-hoz kifejezetten hideg vízre van szükség.
A víz hőmérséklet aranyszabálya: forráspont alatt néhány fokkal.
Ez azt jelenti, hogy a tökéletes vízhőmérséklet 90-95 °C között van — kávéfőzőtől függően.
A megoldások:
- Szerezz be egy folyadék-hőmérőt (lásd 7+1-edik alapelv)
- Ha nincs folyadék-hőmérőd — amikor a vizet felforralod, hagyd 30-60 másodpercet hűlni
Főzési idő
Nagyon fontos, hogy a víz mennyi ideig érintkezik a kávéval.
Ha túl keveset, akkor nem tudnak kioldódni a fontos anyagok — ha túl sokat, akkor olyan is kioldódik, aminek nem kellene.
- Túl kevés kontakt = savas, íztelen, fanyar, savanyú kávé.
- Túl sok kontakt = Égett, füstös, keserű kávé.
De mennyi a tökéletes kontakt idő? 🤔
Kávéfőzőtől függ — lásd, 6. alapelv!
A kávé-víz aránya
A kávéd a kávé-víz aránytól függően lehet:
- Erős
- Közepes
- Gyenge
A tökéletes kávé megtalálása egy kísérletezési folyamat.
Ehhez két dologra van szükséged:
- A megfelelő arány megtalálására – majd ha ez megvan,
- A megfelelő arány következetes megismétlésére
Így eljuthatsz a 100%-ig magadra szabott kávé tökéletes receptjéig — lépésről-lépésre.
… ahogy majd a 7+1-edik alapelvnél látni fogod, ehhez egy fontos eszközre is szükséged lesz!
5. alapelv:
A tej minősége
Magyarországon a legtöbben tejjel isszák a kávét.
Ebben az esetben már nem a víz, hanem a tej lesz a domináns ital.
Ezért a tej önmagában is képes elrontani a kávét!
Fontos!
Ha egy új kávét próbálsz ki, először mindig önmagában kóstold meg (kizárólag vízzel).
A tej ugyanis (lásd: 7. alapelv) elveszi a kávé egyediségét.
Hogyan gőzöld a tejet? 🤔
A tej hőmérséklete
A tej forráspontja kevesebb, mint a vízé.
A melegítés során a tejben található cukrok karamellizálódnak, a habbal pedig krémesebb lesz.
Ezért olyan fontos a gőzölés.
Honnan tudhatod, hogy megfelelő a hőmérséklete?
A tehéntej ajánlott hőmérséklete 60-65 °C körül van, amit kétféleképpen mérhetsz:
- Ajánlott: Szerezz be egy folyadék-hőmérőt (lásd 7+1-edik alapelv)
- Nem ajánlott: Fogd meg a bögrét — mikor már túl forrónak érzed, akkor lesz megfelelő
Az optimális hőmérséklet azonban a tejtől függ, ugyanis többfélét használhatsz 😉
A tej fajtái
Kétféle tejet különböztetünk meg:
- Állati eredetű tej (pl.: tehéntej, kecsketej, stb.)
- Növényi eredetű tej (pl.: zabtej, mandulatej, kókusztej, stb.)
Minden fajta máshogy habosodik!
Előbbinél érdemes teljes tejet használni (3-4% zsírtartalom).
A növényi tejet pedig te magad is el tudod készíteni.
Ehhez nincs másra szükséged, mint vízre, egy turmixgépre, és az alábbi alapanyagok valamelyikére:
- Rizs
- Zab
- Mandula
- Kesudió
- Kókuszreszelék
- Szója
Természetesen készen is meg tudod vásárolni 😉
Utómunka
A tej felforralása után néhány dolgot meg kell tenned, néhányat pedig tilos!
Lássuk, mik ezek 🙂
Újramelegítés
❌A tejet sosem szabad újramelegíteni.
Ekkor ugyanis keserűvé, kellemetlen szagúvá és szemcséssé válik.
Ez vonatkozik arra is, mikor a tej már a kávéban van — sose melegítsd újra a kávét!
Összekeverés
✅A kávé rétegeit mindig össze kell keverned!
De mi a helyzet akkor, ha a barista szép formákat alkot a bögrébe (amit “latte art”-nak hívunk)?
A szabály ugyanúgy érvényes.
Csodáld meg, fotózd le… majd keverd össze!
Amennyiben pedig te magad leszel a barista otthon — most jól figyelj 🙂
6. alapelv:
A kávéfőzés hibátlan folyamata
Az eddigi munkád hibátlan!
De ahhoz, hogy a folyamatot a főzés alatt se rontsd el, figyelned kell néhány dologra.
A kávéfőzés alapelvei:
- Forrósíts fel mindent, mielőtt kávét készítesz — a vizet, a gépeket, a csészét, hogy semmi ne vegyen el a kávé hőjéből
- Ha a kávéfőző megkívánja, használj kávétömörítőt, így a víz egyenletesen folyik át a kávé között
- Csak annyi kávé készüljön, ami rövid időn belül el is fogy, mert idővel elveszti az ízét, állagát
- Sose használd újra a már lefőzött kávét, emiatt pedig sose hagyd kihűlni
- Minden használat után tisztítsd meg az eszközöket, ugyanis a kávébabok olajat tartalmaznak, ami bennmarad az eszközökben és elrontja a következő kávét (égett ízű lesz)
De milyen kávéfőzési módszerek léteznek? 🤔
Megmutatjuk!
Ha többet szeretnél megtudni valamelyik módszerről — itt találod:
A legnépszerűbb kávéfőzési módszerek (ajánlott)
Espresso
French press
Filteres (pour over)
Aeropress
Kotyogós
Haladó kávéfőzési módszerek (ajánlott)
Chemex
Hidegen készített kávé (cold brew)
Japán stílusú szifon (vákuumos)
Népszerű, de kevésbé minőségi kávéfőzési módszerek (nem ajánlott)
Instant kávé
Kapszulás kávé
De vajon melyiket válaszd? 🤔
Itt megtudhatod:
7. alapelv:
Ízesítés, avagy hogyan ne rontsd el a kávét
A legtöbben ízesítik a kávét.
Pedig minden egyes kiegészítő gyengíti a kávé egyediségét!
A leggyakrabban használt kiegészítők:
- Tej
- Cukor
- Édesítőszer
- Tejszínhab
- Jég
Fontos!
Ha egy új kávét próbálsz ki, először mindig önmagában kóstold meg (kizárólag vízzel)
Csak ez után ízesítsd.
Ahhoz, hogy megtaláld a tökéletes ízesítést, 3 dolgot kell betartanod:
- Ne spórold ki a kávét
- Tartsd be, és jegyezd meg az arányokat
- Próbáld ki az összes kávétípust
Itt a segítség hozzá 😉
Gratulálunk — elkészült a tökéletes kávéd!
…azonban maradhatott még 1-2 kérdésed.
Pontosan ezeket válaszolja meg a 7+1-edik alapelv!
7+1. alapelv:
Az összes eszköz, amire szükséged lesz
Amit már tudsz:
✅ Hogyan csináld meg a tökéletes kávét
Amit még nem tudsz:
❌ Pontosan mi kell hozzá
Most kiderül!
Mérleg
Az otthoni kávéfőzés egyik alapeleme.
Csak úgy tudod megtalálni és megismételni a tökéletes kávét, ha pontosan leméred.
De mit kell ehhez tudnia a mérlegnek? 🤔
- Nem elég a sima konyhai mérleg — neked tizedes grammra pontos számok kellenek
- Emellett terhelhetőnek is kell lennie — legalább 1-2 kilóig
- Bónusz, ha az automatikus kikapcsolása állítható, így nem kapcsol ki a teljes kávékészítés alatt sem
…egy ilyen mérleggel már a párolgásból adódó súlyváltozásokat is mérni tudod!
Vízforraló
A kávé 99%-ban víz (lásd 4. alapelv).
🔥Túl forró víz -> nem kívánatos anyagok kioldása -> keserű kávé.
🧊Túl hideg víz -> a forralás túl sokáig tart és egyes eszközökben (pl.: kotyogós) felforrósodnak a fém alkatrészek -> túlpörkölt, égett kávé.
Bár nem minden kávéfőzőhöz kell vízforraló (pl.: kotyogós) — de a legtöbbhöz igen.
Ezáltal a tökéletes vízforraló:
- Csepegésmentes kiöntővel, vagy hattyú nyakkal rendelkezik
- Teljesen rozsdamentes, nem vízkövesedik
- Könnyen tisztítható
- Nagy űrtartalmú
- Ha még a vízhőmérsékletet is kiírja, akkor nem kell 30-60 másodpercet várni a forralás után
Tejhabosító/melegítő
Magyarországon a legtöbben tejjel isszák a kávét.
A tej forráspontja azonban jóval alacsonyabb, mint a víz — emiatt könnyen kifut.
A megoldás: tejhabosító/melegítő:
- Nem csak felmelegíti, de fel is habosítja a tejet (a növényi tejet kevésbé)
- Külön-külön is használható a habosító és melegítő funkció
- Könnyen tisztítható
Kávéőrlő
Nagyon fontos a minőség – gyenge kávéőrlő helyett inkább előre őrölt kávét vásárolj!
Három őrlési finomság létezik:
- finom (pl.: eszpresszóhoz),
- közepes (pl.: a csepegtetőhöz),
- és durva (pl.: a french presshez)
Fontos, hogy a kávéőrlő egyenletes őrleményt készítsen – ne legyenek benne kisebb és nagyobb szemek.
A legjobb gépekből pedig könnyű átönteni az őrleményt a kávészűrőbe, vagy egyenesen oda távozik.
Az őrlőgépek két fajtája:
- Késes őrlő — hasonló a turmixgéphez, roncsolja a kávébabokat, ezért nem tudunk vele egyenletesen darálni
- Tárcsás őrlő — másnéven “kúpos” őrlő, amely egyenletes kávéőrleményt készít
Ezenkívül kaphatunk kézi, illetve elektromos változatot is — mindkettő megfelelő!
Kávéfőző
A legnépszerűbb kávéfőzők (ajánlott):
- Espresso
- French press
- Filteres (pour over)
- Csepegtető (drip)
- Aeropress
A haladó kávéfőzők (ajánlott):
- Kotyogós
- Chemex
- Hidegen főző
- Jeges főző
- Vákuumos (szifon)
Népszerű, de kevésbé minőségi kávéfőzők (nem ajánlott):
- Instant
- Kapszulás
Kávé
- A két legnépszerűbb kávébab: arabica és robusta
- A kávé lehet gyenge, közepes vagy erős pörkölésű
- A feldolgozása történhet natúr (száraz), vagy mosott (nedves) eljárással
- Minőség szerint lehet hagyományos (80 pont alatt), vagy specialty (80 pont felett)
- Származási helye szerint lehet ázsiai, afrikai és amerikai
- Szemes és őrölt formában is kérheted
…és ehhez jönnek még hozzá az egyes kávéfőzési módszerekhez köthető eszközök (pl.: szűrőpapír).
Ezennel teljes a lista!
Ez nem kevés hozzávaló — ráadásul nagyon fontos a minőségük is!
…milyen szerencse, hogy tudunk egy jó helyet, ahol mindezt beszerezheted 😉
A lényeg
Kísérletezz!
🍑 …új ízekkel
🥣 …új készítési eljárásokkal
⚖️ …új eszközökkel
☕ …új kávékkal
Vásárold meg, ami bevált — de próbálj ki mellé új dolgokat is.
Ha mindezeket megbízható és professzionális helyről szereznéd be: