Minden, amit a kávé fajtákról tudni kell, egy oldalon összegezve.
Tartalomjegyzék
Espresso
Az olasz „alapkávé”, sötétbarna színű, krémes ital, habos felső réteggel (crema).
Eszpresszó készítéshez forrásban lévő vízre van szükség, melyet nagy nyomás alatt áteresztünk a finomra őrölt kávébabon. Ezután egy apró csészébe töltjük.
Egyszerűen hangzik, ugye?
Pedig meglepően nehéz elsajátítani.
Az espresso minden további kávéspecialitás alapja.
Cappuccino
Azonos mennyiségű espresso és gőzölt tej, a tetején tejhabbal.
Tejeskávé – Café Latte
Eszpresszó forró tejjel (több helyen hideg tejjel is lehet kérni).
Espresso Macchiato
Egy kis habosított tejjel készült espresso.
Latte Macchiato
2/3 felhabosított tejbe, lassan, kanál segítségével csorgatott 1/3 espresso. Így alakulnak ki a szépen elkülönülő rétegek a magas falú üvegpohárban.
Macchiato
Espresso tejhabbal. Hasonlít a cappuccino-hoz, csak kisebb, erősebb és nincs hozzáadva gőzölt tej.
Ristretto
Espresso, kevesebb mennyiségű vízzel.
Doppio
Dupla espresso – a felhasznált kávé és a vízmennyiség is kétszer annyi, mint egy normál espresso-nál.
Americano
Egy adag espresso, két adag vízzel felöntve.
Flat White
1/3 része dupla ristretto (vagy egy espresso), 2/3 része pedig a cappucchino-nál hígabb tejhab. Jellegzetessége a vékony tejhab, ami rendkívül alkalmas latte art készítésére.
Jegeskávé
Jellemzően nyári meleg napokon fogyasztjuk, amikor nem szeretnénk felhagyni a kávézással, de egy hidegebb ital esne jól.
A jeges kávénak több elkészítési módja is lehet, de az alapja mindig espresso és tej. Ebbe kerül bele a jég vagy vaníliafagylalt.
Kávézója válogatja, hogy mit értenek jegeskávé alatt, érdemes megkérdezni a rendelés előtt.