Oldal kiválasztása

Pontosan senki sem tudja, hogy a világszerte termesztett kávét mikor vagy hol fedezték fel. 

Kávé története

Azonban számtalan legenda kering az eredetéről. 

A leghíresebb és legelfogadottabb az Etióp legenda, ami a következőképpen hangzik.

Etióp legenda

A kávé eredete az Etióp fennsíkon található ősi kávé erdőkbe vezethető vissza. A legenda szerint egy kecskepásztornak köszönhetjük, hogy ma a kávé jótékony hatásait élvezhetjük.

Ugyanis ez a kecskepásztor arra lett figyelmes, hogy egy bizonyos fa bogyóinak evése után kecskéi annyira energikus lettek, hogy nem akartak éjjel aludni.

kávé koffeintartalma

Felfedezéséről beszámolt a helyi kolostor apátjának, aki tesztnek vetette alá a bogyókat. Italokat készített és megállapította, hogy ha ezeket fogyasztja, sokkal éberebb az esti imádságokon. 

Megosztotta felfedezését a kolostor többi szerzetesével, akik továbbadták a tudást vándorútjaik során. 

Az energikus bogyók pedig így indultak el világhódító útjukon.

Az Arab-félsziget

Etiópiából a kávé kelet felé is megkezdte hódító hadjáratát, és így eljutott az Arab-félszigetre is. 

Feljegyzésekből megállapítható, hogy a 15. századra a kávé termesztése és a kereskedelme is szerves részévé vált az Arab-félsziget gazdaságának.

A kávét már nemcsak az otthonaikban élvezték az emberek, hanem számtalan kávéház jött létre. Népszerűségük nagyon fellendült és egyre több társadalmi esemény helyszínéül szolgáltak. Hamar az egyik legfontosabb információcsere központtá váltak. Rengetegen fordultak meg 1-1 kávéházban – folyamatossá vált az információáramlás.

A világ minden tájáról Mekkába érkező zarándokok pedig tovább terjesztették a jótékony hatással bíró “Arab bort”, a kávét.

A kávé története Európában

A közel-keleti európai utazók szokatlan történeteket meséltek egy fekete italról, ami éberséget okoz és felpezsdíti az elmét.

Európában először sokan gyanakodva és félelemmel fogadták az újdonságot – a “Sátán italának” hívták.

Egy legenda szerint VIII. Kelemen Pápának köszönhető, hogy a kávé el tudott terjedni Európában.

A pápa megkóstolta, megszerette az italt és úgy döntött pápai jóváhagyást ad neki. Állítólag a következőt mondta:

“Ez az ördög itala annyira jó… hogy inkább csőbe kellene húznunk és meg kellene keresztelnünk.”

Ezt követően a kávéházak gyorsan terjedtek Európában is és a társadalmi tevékenység, a kommunikáció központjává váltak.

A kávé kezdte felváltani a korszerű reggeli italokat – a sört és a bort. Azok, akik alkohol helyett kávét ittak, éberebbek és energikusabbak voltak. Ezáltal nem meglepő, hogy munkájuk minősége is jelentősen javult.

A 17. század közepére Londonban több mint 300 kávéház üzemelt. Vonzották a hasonló gondolkodású embereket:

  • mecénásokat
  • kereskedőket
  • fuvarosokat
  • brókereket
  • művészeket.

Ezáltal a kultúra mellett az üzleti életben is központi szerepet kezdett betölteni.

Ültetvények a világ minden táján

Az ital iránti kereslet folyamatosan nőtt, így heves verseny alakult ki a kávé termesztése körül. 

A hollandokhoz a 17. század második felében jutottak el a palánták, és megindultak az első termesztési kísérletek.

Indiában először ezek a kísérletek kudarcot vallottak. Ám ezt követően sikerrel jártak a jelenlegi Indonézia térségében.

A növények szépen virágoztak és hamarosan a hollandok terményei is bekapcsolódtak a kereskedelmi láncba.

“Kávé – a civilizált világ kedvenc itala.” – Thomas Jefferson

Mára a kávét a világ több, mint 50 országában termesztik. A mindennapjaink szerves részévé vált és a gazdaság egyik mozgatórugója.