Kávé szótár

Arabika

Az arabika kávé rövidítése, ami a kávénövény legelterjedtebb fajtája. A legtöbben finomabbnak és jobbnak tartják a robustánál, a másik általánosan termesztett fajtánál....

Barista

A kávéfőzés mestere más néven kávépincér, aki ismeri a kávékészítés és a kávéfelszolgálás művészetet, és minden fortélyát.

Blend

A kifejezés kávékeveréket jelent. Általában különböző fajtájú vagy típusú kávébabokból tevődik össze, ami így egy különleges ízvilágot alkot. Léteznek különböző országokból...

Blooming

A felöntés kezdetén az extrakciós folyamat elindítása érdekébe kis mennyiségű vizet öntenek a kávéra amit blooming-nak (kivirágzásnak) neveznek, mivel a kávé megduzzad, amikor...

Crema

Az eszpresszó tetején megjelenő barna habréteg, amelyet az ital nagy nyomáson történő főzése okoz.

Cupping

A kávéfőzés, illatozás és kóstolás folyamata a kávéiparban.

Fair Trade

Becsületes és méltányos kereskedelem. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a harmadik világbeli termelők korrekt összeget kapjanak a megtermelt, betakarított majd eladott termény...

Félnedves (honey) feldolgozás

Egy utószüreti eljárás, ami során a kávébabot kipréselik a gyümölcsből és változó mennyiségű gyümölcshúst hagynak rajta, majd így szárítják. Az így feldolgozott kávét édesebb...

Fermentáció

A nedves (washed) eljárás harmadik lépése az erjedés "fermentáció". Célja, hogy meglazítsa a magon fennmaradt gyümölcshúst, amivel kialakul a kávéfajtára és a feldolgozási...

Filter kávé

Csepegtetett eljárás során készült kávé. A lényege, hogy a forró vizet a filterpapírba helyezett őrölt kávéra öntik, ami az a gravitáció hatására a szűrőn keresztül lecsöpög az...

Gyors pörkölés

A kávé nagyon gyors, gyakran kevesebb mint öt perc alatti pörkölésének nagyipari technikája. A gyors pörköléssel kevesebb aroma tud kialakulni a szemekben és kevesebb a...

Kávé Öv

Kávétermesztés szempontjából az ideális éghajlati körülmények az Egyenlítő övezetében találhatók. A kávé szempontjából tehát a jó földrajzi adottságok az északi szélességi 23 fok...

Kávécseresznye

A kávéfa termését gyakran cseresznyének vagy bogyónak nevezik. A cseresznyében lévő két mag pedig a kávébab.

Kávécserje

Trópusi növény, melynek pár száz fajtája van, ám mindössze két tagjából készítenek kávét: az arabica-ból és a robusta-ból. Részletesen itt olvashatsz róla:...

Kávézacc

A kávéfőzés mellékterméke, ami egy nedves, szemcsés, savas kémhatású anyag. Mire jó a kávézacc? Ebből a cikkből mindent megtudhatsz róla:...

Koffein

A kávé legismertebb hatóanyaga. Rengeteg jótékony hatása van: növeli az energiaszintet, segít a zsírégetésben, serkenti az anyagcserét, vízhajtó, jó az álmosság ellen és...

Kotyogós

Magyaroszágon a legelterjedtebb kávéfőző, szinte minden háztartásban megtalálható. Alulra kerül a víz, fölé pedig a kávé egy szűrőbe, majd kis lángon tartva a víz felforrósodik...

Lassú pörkölés

Lassabb, kíméletesebb pörkölési folyamat, amelyet jellemzően azok használnak, akik úgy akarnak pörkölni egy kávét, hogy az a lehető legjobb ízű legyen. A pörkölőgéptől és a...

Latte art

Kávé díszítő eljárás, ahol minták úgy jönnek létre, hogy óvatosan öntjük habosított tejet az eszpresszó kávéba. Részletes cikk:...

Microfoam

A tej megfelelő gőzölésekor keletkező apró habbuborékok

Mosott (Washed) feldolgozás

A betakarítás utáni eljárás, ami során a kávébabot kipréselik a gyümölcsből, erjesztik, és szárítás előtt tisztára mossák.

Nemzetközi kávéegyezmény

Először 1962-ben írták alá, ez egy kvótarendszer, amely számos kávétermelő ország és néhány importáló ország között van érvényben annak érdekében, hogy megakadályozza a kereslet...

Robusta

A két fő kereskedelmi forgalomba hozott kávéfaj egyike, a robusta minősége gyengébb, mint az arabica kávéjé, de könnyebben termeszthető alacsonyabb tengerszint feletti...

Single origin kávé

A termőterület szerint szelektált kávét nevezzük single origin-nek. Fontos, hogy egy konkrét régióban lévő farmról vagy ültetvényről származzon és a kávé feldolgozása azonos...

Sötét pörkölés

Hosszabb ideig történő kávé pörkölési eljárás, amíg a bab sötétbarna és olajos felületű nem lesz.

Specialty Coffee Association (SCA)

Kávé szervezet, ami célja, hogy intézkedéseivel a különleges kávék legmagasabb minőségét biztosítsa. Az Egyesült Államokban 1982-ben alapított Specialty Coffee Association of...

Specialty kávé

Magasabb minőségű kávé, értve ezalatt a zöld kávét, a minőségibb pörkölés technikát, a kiemelkedő kávégépet és egy profi baristát. A SCA pontskálán 80 pont és a feletti kávékat...

Száraz (Natural) feldolgozás

A kávészüret utáni eljárás, amelyben a kávébabot leszedik, majd óvatosan szárítják a napon, amíg az egész cseresznye meg nem szárad.

Szárítási folyamat

A betakarítás utáni eljárás, amely során az kávécseresznyét megszárítják, mielőtt hántolják, hogy kivonják a benne lévő zöld kávébabokat.

Világos pörkölés

Olyan pörkölési eljárás, ami megőrzi a kávé savasságát és gyümölcsösebb ízeit. A kifejezés arra utal, hogy a kávébab világosabb barna árnyalatú.

Zöld kávé

A kávéipari kifejezés a nyers kávéra, ami még nincs megpörkölve.

🔒 Exkluzív tudás: Kizárólag emailben!

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.