Az arabika kávé rövidítése, ami a kávénövény legelterjedtebb fajtája. A legtöbben finomabbnak és jobbnak tartják a robustánál, a másik általánosan termesztett fajtánál....
Kávé szótár
Barista
A kávéfőzés mestere más néven kávépincér, aki ismeri a kávékészítés és a kávéfelszolgálás művészetet, és minden fortélyát.
Blend
A kifejezés kávékeveréket jelent. Általában különböző fajtájú vagy típusú kávébabokból tevődik össze, ami így egy különleges ízvilágot alkot. Léteznek különböző országokból...
Blooming
A felöntés kezdetén az extrakciós folyamat elindítása érdekébe kis mennyiségű vizet öntenek a kávéra amit blooming-nak (kivirágzásnak) neveznek, mivel a kávé megduzzad, amikor...
Crema
Az eszpresszó tetején megjelenő barna habréteg, amelyet az ital nagy nyomáson történő főzése okoz.
Cupping
A kávéfőzés, illatozás és kóstolás folyamata a kávéiparban.
Fair Trade
Becsületes és méltányos kereskedelem. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a harmadik világbeli termelők korrekt összeget kapjanak a megtermelt, betakarított majd eladott termény...
Félnedves (honey) feldolgozás
Egy utószüreti eljárás, ami során a kávébabot kipréselik a gyümölcsből és változó mennyiségű gyümölcshúst hagynak rajta, majd így szárítják. Az így feldolgozott kávét édesebb...
Fermentáció
A nedves (washed) eljárás harmadik lépése az erjedés "fermentáció". Célja, hogy meglazítsa a magon fennmaradt gyümölcshúst, amivel kialakul a kávéfajtára és a feldolgozási...
Filter kávé
Csepegtetett eljárás során készült kávé. A lényege, hogy a forró vizet a filterpapírba helyezett őrölt kávéra öntik, ami az a gravitáció hatására a szűrőn keresztül lecsöpög az...
Gyors pörkölés
A kávé nagyon gyors, gyakran kevesebb mint öt perc alatti pörkölésének nagyipari technikája. A gyors pörköléssel kevesebb aroma tud kialakulni a szemekben és kevesebb a...
Kávé Öv
Kávétermesztés szempontjából az ideális éghajlati körülmények az Egyenlítő övezetében találhatók. A kávé szempontjából tehát a jó földrajzi adottságok az északi szélességi 23 fok...
Kávécseresznye
A kávéfa termését gyakran cseresznyének vagy bogyónak nevezik. A cseresznyében lévő két mag pedig a kávébab.
Kávécserje
Trópusi növény, melynek pár száz fajtája van, ám mindössze két tagjából készítenek kávét: az arabica-ból és a robusta-ból. Részletesen itt olvashatsz róla:...
Kávézacc
A kávéfőzés mellékterméke, ami egy nedves, szemcsés, savas kémhatású anyag. Mire jó a kávézacc? Ebből a cikkből mindent megtudhatsz róla:...
Koffein
A kávé legismertebb hatóanyaga. Rengeteg jótékony hatása van: növeli az energiaszintet, segít a zsírégetésben, serkenti az anyagcserét, vízhajtó, jó az álmosság ellen és...
Kotyogós
Magyaroszágon a legelterjedtebb kávéfőző, szinte minden háztartásban megtalálható. Alulra kerül a víz, fölé pedig a kávé egy szűrőbe, majd kis lángon tartva a víz felforrósodik...
Lassú pörkölés
Lassabb, kíméletesebb pörkölési folyamat, amelyet jellemzően azok használnak, akik úgy akarnak pörkölni egy kávét, hogy az a lehető legjobb ízű legyen. A pörkölőgéptől és a...
Latte art
Kávé díszítő eljárás, ahol minták úgy jönnek létre, hogy óvatosan öntjük habosított tejet az eszpresszó kávéba. Részletes cikk:...
Microfoam
A tej megfelelő gőzölésekor keletkező apró habbuborékok
Mosott (Washed) feldolgozás
A betakarítás utáni eljárás, ami során a kávébabot kipréselik a gyümölcsből, erjesztik, és szárítás előtt tisztára mossák.
Nemzetközi kávéegyezmény
Először 1962-ben írták alá, ez egy kvótarendszer, amely számos kávétermelő ország és néhány importáló ország között van érvényben annak érdekében, hogy megakadályozza a kereslet...
Robusta
A két fő kereskedelmi forgalomba hozott kávéfaj egyike, a robusta minősége gyengébb, mint az arabica kávéjé, de könnyebben termeszthető alacsonyabb tengerszint feletti...
Single origin kávé
A termőterület szerint szelektált kávét nevezzük single origin-nek. Fontos, hogy egy konkrét régióban lévő farmról vagy ültetvényről származzon és a kávé feldolgozása azonos...
Sötét pörkölés
Hosszabb ideig történő kávé pörkölési eljárás, amíg a bab sötétbarna és olajos felületű nem lesz.
Specialty Coffee Association (SCA)
Kávé szervezet, ami célja, hogy intézkedéseivel a különleges kávék legmagasabb minőségét biztosítsa. Az Egyesült Államokban 1982-ben alapított Specialty Coffee Association of...
Specialty kávé
Magasabb minőségű kávé, értve ezalatt a zöld kávét, a minőségibb pörkölés technikát, a kiemelkedő kávégépet és egy profi baristát. A SCA pontskálán 80 pont és a feletti kávékat...
Száraz (Natural) feldolgozás
A kávészüret utáni eljárás, amelyben a kávébabot leszedik, majd óvatosan szárítják a napon, amíg az egész cseresznye meg nem szárad.
Szárítási folyamat
A betakarítás utáni eljárás, amely során az kávécseresznyét megszárítják, mielőtt hántolják, hogy kivonják a benne lévő zöld kávébabokat.
Világos pörkölés
Olyan pörkölési eljárás, ami megőrzi a kávé savasságát és gyümölcsösebb ízeit. A kifejezés arra utal, hogy a kávébab világosabb barna árnyalatú.
Zöld kávé
A kávéipari kifejezés a nyers kávéra, ami még nincs megpörkölve.