Oldal kiválasztása

Cibetmacska kávé (Kopi Luwak) – A világ legdrágább kávéja

A cibetmacska kávé – röviden?

A világ legdrágább kávéja… mindezt állati ürülékből.

Óriási rá a kereslet, de a kínálat nagyon szűk.

Ráadásul hamisítják is, ezért könnyen átverhetnek vele ☝️

A bakancslista című filmben pedig még a haldokló Jack Nicholsonnak és Morgan Freemannek is ez az egyik utolsó kívánsága.

A bakancslista film kávé jelenete

De mi a titka? 🙂

Ebben a cikkben megmutatjuk — a cibetmacskától kezdve az előállítási folyamaton át egészen a cibetmacska kávé ízéig és áráig.

…minden egy helyen!

A cibetmacska

A cibetmacska a nevével ellentétben nem egy macskaféle, hanem egy ahhoz nagyon hasonló állat.

Több fajtája is létezik, de a két legismertebb:

  • Afrikai cibetmacska (Civettictis civetta)
  • Maláji pálmasodró (Paradoxurus hermaphroditus)

Előbbi afrikában él, és mirigyváladéka (civet, vagy magyarul cibet) a parfümök egyik legfontosabb alapanyaga.

A Chanel No. 5 is ezt használja – marketingjük szerint már mesterségesen előállítva.

Nem összekeverendő azonban az ázsiából származó rokonával, aki a maláji cibetmacska, vagy ismertebb nevén a közönséges pálmasodró.

cibetmacska

Főleg növényeket eszik.

A pálmaültetvényeken rendszeres vendég, hiszen a gyűjtőedényből előszeretettel issza ki a megcsapolt levet, amit a pálmabor készítéshez használnak – innen kapta a nevét is.

A legfőbb tulajdonsága azonban a kávé szeretete.

Azon kevés állatok egyike, ami megeszi a koffeint tartalmazó kávécseresznyét – mind az arabicát, mind pedig a robustát.

…és innen kezdődik a legdrágább kávé története 🙂

A cibetmacska kávé (Kopi Luwak)

cibetmacska kávé

A cibet kávé hivatalos neve Kopi Luwak.

A Kopi indonéz nyelven kávét jelent – a Luwak pedig a közönséges pálmasodró.

A Kopi Luwak tehát nem csak a nevet, hanem egyúttal a származási helyet (indonézia) és a keletkezési módot (pálmasodró) is jelenti.

Magyarul csak cibetmacska kávé – avagy “macskaszar kávé”.

De miért?

A válasz a gyártási folyamatban rejlik.

A legdrágább kávét ugyanis korántsem a megszokott módon termesztik.

Rövid története a következő:

A gyarmati időszakban a holland telepesek uralták az indonéz szigetvilágot (innen származik a macskakávé).

indonézia, a maláji közönséges pálmasodró otthona

Mivel a kávé nagy értéknek számított, ezért megtiltották a helyi lakosoknak, hogy a leszüretelt kávébabokat saját maguk fogyasszák el.

A lakosok azonban kikerülték a rendszert!

Észrevették, hogy az indonéz cibet macska megeszi, majd kiüríti a kávébabokat – szinte érintetlenül.

Ezeket a babszemeket megkeresték, kézzel összegyűjtötték, jól megtisztították, végül megfőzték.

Így a szüretelt kávéból nem ittak, de mégis hozzájutottak az értékes nedűhöz!

A Kopi Luwak tehát nem a kávé fajtáját jelöli, hanem a gyártási módszert!

A pálmasodró ugyanis nyersen fogyasztja el a kávébabokat, mikor még vörös színben pompáznak.

cibet macska kávé

Azonban a cibetmacska nem képes megemészteni a babszemeket, csak a puha héját – tehát lényegében károsodás nélkül, érintetlenül üríti ki magából.

Innen terjedt el a köznyelvben a “macskaszar kávé” elnevezés.

A gyártási folyamat tehát így néz ki:

  1. A kávécserje (coffea) Afrikában és Ázsiában őshonos – két legismertebb fajtája az arabica és robusta
  2. A kávé babok nem is babok, hanem a fák magvai. Koffein tartalmuk az állatok elleni védekezés miatt alakult ki – de a cibetmacskától nem védi őket
  3. A cibetmacska csak a legérettebb kávészemeket eszi meg
  4. Az emésztés során csak a kávé héja emésztődik meg, a kávébab egyben jön ki – a bélben lezajló erjedés adja pikáns ízét
  5. Körülbelül 24 órán át emészti, mielőtt kijön belőle
  6. A kávébabokat megkeresik, kézzel összegyűjtik, megmossák, kiszárítják, mozsárban megtörik a héj eltávolítása érdekében, majd végül megpörkölik
  7. Felszolgálják, szigorúan cukor, tej és krém nélkül, hogy ne vegyék el a Kopi Luwak jellegzetes ízét

Bár a kávé szinte érintetlen marad, pont azt a részét veszíti el az emésztés során, ami a keserű, savas ízét adja.

Így a végeredmény egy nagyon értékes, selymes és finom kávé lesz. 

De milyen íze van pontosan?

Kopi Luwak kávé íze

A cibetmacska szervezetében található enzimek lebontják a kávé fehérjetartalmát.

Ezzel eltűnik a savas, keserű íz.

Ami megmarad, azt a legtöbben úgy jellemzik, mint egy nehéz, testes, krémes ital – az íze pedig a föld és a csokoládé kombinációjára emlékeztet. 

A szóbeszéd szerint aki megkóstolja, az a világ legjobb kávéjának tartja.

macskaszar kávé

Emellett az íze aromás, és mivel a pálmasodró sok gyümölcsöt eszik, ezért néha enyhe gyümölcsös utóíz is kíséri.

Az ízét több tényező is befolyásolja:

  • A kávé babszemek eredete
  • A cibetmacska étrendje, stressz-szintje, egészsége
  • Feldolgozás
  • Darálás
  • Pörkölés
  • Érés
  • Lefőzés

A legdrágább kávénak dohos szaga van, de a lefőzésnél ez megszűnik, és elkezd érződni az igazi prémium kávéillat.

Koffeintartalma alacsonyabb, mint a fermentálatlan (erjesztetlen) kávéknak.

De nem csak ebben különbözik a többi kávétól…

Cibetmacska kávé ár

A “macskaszar kávé ára” igazi luxuskategória.

Látható, hogy exkluzivitása a gyártási folyamat különlegességében rejlik:

  • Kizárólag egy Ázsiában élő állat segítségével készíthető el
  • A kávébabok feldolgozása nem gyárakban, hanem a cibetmacska szervezetében történik
  • A cibetmacska csak a legminőségibb, legérettebb kávészemeket eszi meg
  • Kevesebb, mint 200 kg-ot „állítanak elő” évente

Az eredeti Kopi Luwak ára kilónként több, mint 1000$-ba kerül, ami átszámolva több, mint 300.000 Ft.

Amennyiben főzve kérjük, úgy még drágább – egy csésze közel 100$, ami több, mint 30.000 Ft.

A világ legdrágább kávéja!

…ez pedig vonzza a csalókat.

A PETA és a BBC közös nyomozása azt találta, hogy rengetegszer élnek vissza a kereskedők a Kopi Luwak névvel.

a világ legdrágább kávéja

Nagyon nehéz megkülönböztetni a hamisítványt az eredetitől! ☝️

Emiatt néhány kereskedő olcsóbb, gyengébb minőségű kávét kever a cibetmacska kávéba, amelyet ugyanolyan áron ad el.

Még sokkolóbb felfedezésre jutott a Discovery Channel és Massimo Marcone közös nyomozása, ahol utóbbi fiatalember beépült a szumátrai őserdőben dolgozó munkások közé, és saját kezével gyűjtötte a kávészemeket.

kopi luwak

Azt találták, hogy a Kopi Luwak kávék több, mint 50%-a hamisítvány!

Ezt onnan derítették ki, hogy a kávészemek mikro gödröcskéket tartalmaznak, ha valóban megjárták a cibetmacska gyomrát – a gyomorsav ugyanis megmarja őket. 

A másik népszerű csalási módszer, hogy a maláji cibetmacska helyett az afrikai cibetmacska ürülékéből gyűjtik össze a kávészemeket, amely bár szintén elfogyasztja azokat, de a beleiben történő fermentáció nem olyan tökéletes, mint a közönséges pálmasodróé.

Szeretnéd elkerülni az ilyen “baleseteket”? Ha megbízható, hiteles, valódi kávét szeretnél – a Kávéfolt neked való!

Emellett érdemes még megemlíteni, hogy a fogságban, ketrecben tartott pálmasodró által megemésztett kávé sem tökéletes, hiszen az állat stressz-szintje, étrendje és egészsége erősen kifogásolható – ez pedig hatással van a kávéra, hiszem az enzimek kevésbé tudják megemészteni.

Ennek elkerülése érdekében az olyan címkét érdemes keresni, ami “wild sourced”, vagy hasonló feliratot tartalmaz – magyarul “vadonból származó”-t vagy “természetben található”-t jelent, és a cibetmacska tartására utal.

További érdekességek

Nemrég megjelent a piacon egy hasonlóan minőségi és drága kávé – a Black Ivory Coffee.

Ez a kávéfajta nem a cibetmacska, hanem az elefántok ürülékéből származik.

macskaszar kávé ára

A lejátszódó folyamat pontosan ugyanaz, mint a cibet macskánál – az elefánt megemészti a kávé külső rétegét, ezáltal jóval minőségibb és finomabb lesz.

A Black Ivory Coffee még ritkább, mint a cibet kávé, ugyanis a feltalálója kizárólagos termesztő.

Ez a kávé szinte csak és kizárólag luxusszállodákban fogyasztható.

A kávé fűszert, étcsokoládét, malátát, és egy csipetnyi füvet tartalmaz – árban pedig vetekszik a cibetmacska kávé árával.

Jóval humanitáriánusabb és kevésbé kapitalista választás, hiszen csak és kizárólag egy thai elefánt menhelyen készítik, ahol az elefántok nagyon jól vannak tartva, a munkások pedig 45 perc alatt keresik meg az átlag thai napibért.

A nagy kérdés

Mindig felmerül a kérdés, hogy nem okoz-e problémát elefánt vagy macska ürülékből kávét inni?

A válasz: nem.

Érdemes belegondolni, hogy a többi élelmiszerünk hogyan készül:

  • A kaviár a hal ikrája
  • A termények trágyázva vannak
  • A tenger gyümölcsei rengeteg műanyagot fogyasztanak el
  • A sajt pedig tulajdonképpen penészes, régi tej

A cibetmacska kávé sem különbözik sokban, emellett pedig alapos tisztítási folyamaton megy keresztül, mielőtt a polcokra kerül.

A lényeg

A cibetmacska kávé a világ legdrágább kávéja.

Sokak szerint nem csak a legdrágább, de a legjobb is.

Állaga testes, krémes, míg az íze a föld és a csokoládé kombinációjára emlékeztet, erőteljesen aromás – néha gyümölcsös utóízzel.

Kilónkénti ára több, mint 300.000 Ft – de egy kis csészéért is 30.000 Ft-ot kell fizetnünk.

Ennek ellenére legalább egyszer érdemes megkóstolni – ha mást nem, legalább felírni a bakancslistánkra!