A cibetmacska kávé – röviden?
A világ legdrágább kávéja… mindezt állati ürülékből.
Óriási rá a kereslet, de a kínálat nagyon szűk.
Ráadásul hamisítják is, ezért könnyen átverhetnek vele ☝️
A bakancslista című filmben pedig még a haldokló Jack Nicholsonnak és Morgan Freemannek is ez az egyik utolsó kívánsága.
De mi a titka? 🙂
Ebben a cikkben megmutatjuk — a cibetmacskától kezdve az előállítási folyamaton át egészen a cibetmacska kávé ízéig és áráig.
…minden egy helyen!
Tartalomjegyzék
A cibetmacska
A cibetmacska a nevével ellentétben nem egy macskaféle, hanem egy ahhoz nagyon hasonló állat.
Több fajtája is létezik, de a két legismertebb:
- Afrikai cibetmacska (Civettictis civetta)
- Maláji pálmasodró (Paradoxurus hermaphroditus)
Előbbi afrikában él, és mirigyváladéka (civet, vagy magyarul cibet) a parfümök egyik legfontosabb alapanyaga.
A Chanel No. 5 is ezt használja – marketingjük szerint már mesterségesen előállítva.
Nem összekeverendő azonban az ázsiából származó rokonával, aki a maláji cibetmacska, vagy ismertebb nevén a közönséges pálmasodró.
Főleg növényeket eszik.
A pálmaültetvényeken rendszeres vendég, hiszen a gyűjtőedényből előszeretettel issza ki a megcsapolt levet, amit a pálmabor készítéshez használnak – innen kapta a nevét is.
A legfőbb tulajdonsága azonban a kávé szeretete.
Azon kevés állatok egyike, ami megeszi a koffeint tartalmazó kávécseresznyét – mind az arabicát, mind pedig a robustát.
…és innen kezdődik a legdrágább kávé története 🙂
A cibetmacska kávé (Kopi Luwak)
A cibet kávé hivatalos neve Kopi Luwak.
A Kopi indonéz nyelven kávét jelent – a Luwak pedig a közönséges pálmasodró.
A Kopi Luwak tehát nem csak a nevet, hanem egyúttal a származási helyet (indonézia) és a keletkezési módot (pálmasodró) is jelenti.
Magyarul csak cibetmacska kávé – avagy “macskaszar kávé”.
De miért?
A válasz a gyártási folyamatban rejlik.
A legdrágább kávét ugyanis korántsem a megszokott módon termesztik.
Rövid története a következő:
A gyarmati időszakban a holland telepesek uralták az indonéz szigetvilágot (innen származik a macskakávé).
Mivel a kávé nagy értéknek számított, ezért megtiltották a helyi lakosoknak, hogy a leszüretelt kávébabokat saját maguk fogyasszák el.
A lakosok azonban kikerülték a rendszert!
Észrevették, hogy az indonéz cibet macska megeszi, majd kiüríti a kávébabokat – szinte érintetlenül.
Ezeket a babszemeket megkeresték, kézzel összegyűjtötték, jól megtisztították, végül megfőzték.
Így a szüretelt kávéból nem ittak, de mégis hozzájutottak az értékes nedűhöz!
A Kopi Luwak tehát nem a kávé fajtáját jelöli, hanem a gyártási módszert!
A pálmasodró ugyanis nyersen fogyasztja el a kávébabokat, mikor még vörös színben pompáznak.
Azonban a cibetmacska nem képes megemészteni a babszemeket, csak a puha héját – tehát lényegében károsodás nélkül, érintetlenül üríti ki magából.
Innen terjedt el a köznyelvben a “macskaszar kávé” elnevezés.
A gyártási folyamat tehát így néz ki:
- A kávécserje (coffea) Afrikában és Ázsiában őshonos – két legismertebb fajtája az arabica és robusta
- A kávé babok nem is babok, hanem a fák magvai. Koffein tartalmuk az állatok elleni védekezés miatt alakult ki – de a cibetmacskától nem védi őket
- A cibetmacska csak a legérettebb kávészemeket eszi meg
- Az emésztés során csak a kávé héja emésztődik meg, a kávébab egyben jön ki – a bélben lezajló erjedés adja pikáns ízét
- Körülbelül 24 órán át emészti, mielőtt kijön belőle
- A kávébabokat megkeresik, kézzel összegyűjtik, megmossák, kiszárítják, mozsárban megtörik a héj eltávolítása érdekében, majd végül megpörkölik
- Felszolgálják, szigorúan cukor, tej és krém nélkül, hogy ne vegyék el a Kopi Luwak jellegzetes ízét
Bár a kávé szinte érintetlen marad, pont azt a részét veszíti el az emésztés során, ami a keserű, savas ízét adja.
Így a végeredmény egy nagyon értékes, selymes és finom kávé lesz.
De milyen íze van pontosan?
Kopi Luwak kávé íze
A cibetmacska szervezetében található enzimek lebontják a kávé fehérjetartalmát.
Ezzel eltűnik a savas, keserű íz.
Ami megmarad, azt a legtöbben úgy jellemzik, mint egy nehéz, testes, krémes ital – az íze pedig a föld és a csokoládé kombinációjára emlékeztet.
A szóbeszéd szerint aki megkóstolja, az a világ legjobb kávéjának tartja.
Emellett az íze aromás, és mivel a pálmasodró sok gyümölcsöt eszik, ezért néha enyhe gyümölcsös utóíz is kíséri.
Az ízét több tényező is befolyásolja:
- A kávé babszemek eredete
- A cibetmacska étrendje, stressz-szintje, egészsége
- Feldolgozás
- Darálás
- Pörkölés
- Érés
- Lefőzés
A legdrágább kávénak dohos szaga van, de a lefőzésnél ez megszűnik, és elkezd érződni az igazi prémium kávéillat.
Koffeintartalma alacsonyabb, mint a fermentálatlan (erjesztetlen) kávéknak.
De nem csak ebben különbözik a többi kávétól…
Cibetmacska kávé ár
A “macskaszar kávé ára” igazi luxuskategória.
Látható, hogy exkluzivitása a gyártási folyamat különlegességében rejlik:
- Kizárólag egy Ázsiában élő állat segítségével készíthető el
- A kávébabok feldolgozása nem gyárakban, hanem a cibetmacska szervezetében történik
- A cibetmacska csak a legminőségibb, legérettebb kávészemeket eszi meg
- Kevesebb, mint 200 kg-ot „állítanak elő” évente
Az eredeti Kopi Luwak ára kilónként több, mint 1000$-ba kerül, ami átszámolva több, mint 300.000 Ft.
Amennyiben főzve kérjük, úgy még drágább – egy csésze közel 100$, ami több, mint 30.000 Ft.
A világ legdrágább kávéja!
…ez pedig vonzza a csalókat.
A PETA és a BBC közös nyomozása azt találta, hogy rengetegszer élnek vissza a kereskedők a Kopi Luwak névvel.
Nagyon nehéz megkülönböztetni a hamisítványt az eredetitől! ☝️
Emiatt néhány kereskedő olcsóbb, gyengébb minőségű kávét kever a cibetmacska kávéba, amelyet ugyanolyan áron ad el.
Még sokkolóbb felfedezésre jutott a Discovery Channel és Massimo Marcone közös nyomozása, ahol utóbbi fiatalember beépült a szumátrai őserdőben dolgozó munkások közé, és saját kezével gyűjtötte a kávészemeket.
Azt találták, hogy a Kopi Luwak kávék több, mint 50%-a hamisítvány!
Ezt onnan derítették ki, hogy a kávészemek mikro gödröcskéket tartalmaznak, ha valóban megjárták a cibetmacska gyomrát – a gyomorsav ugyanis megmarja őket.
A másik népszerű csalási módszer, hogy a maláji cibetmacska helyett az afrikai cibetmacska ürülékéből gyűjtik össze a kávészemeket, amely bár szintén elfogyasztja azokat, de a beleiben történő fermentáció nem olyan tökéletes, mint a közönséges pálmasodróé.
Szeretnéd elkerülni az ilyen “baleseteket”? Ha megbízható, hiteles, valódi kávét szeretnél – a Kávéfolt neked való!
Emellett érdemes még megemlíteni, hogy a fogságban, ketrecben tartott pálmasodró által megemésztett kávé sem tökéletes, hiszen az állat stressz-szintje, étrendje és egészsége erősen kifogásolható – ez pedig hatással van a kávéra, hiszem az enzimek kevésbé tudják megemészteni.
Ennek elkerülése érdekében az olyan címkét érdemes keresni, ami “wild sourced”, vagy hasonló feliratot tartalmaz – magyarul “vadonból származó”-t vagy “természetben található”-t jelent, és a cibetmacska tartására utal.
További érdekességek
Nemrég megjelent a piacon egy hasonlóan minőségi és drága kávé – a Black Ivory Coffee.
Ez a kávéfajta nem a cibetmacska, hanem az elefántok ürülékéből származik.
A lejátszódó folyamat pontosan ugyanaz, mint a cibet macskánál – az elefánt megemészti a kávé külső rétegét, ezáltal jóval minőségibb és finomabb lesz.
A Black Ivory Coffee még ritkább, mint a cibet kávé, ugyanis a feltalálója kizárólagos termesztő.
Ez a kávé szinte csak és kizárólag luxusszállodákban fogyasztható.
A kávé fűszert, étcsokoládét, malátát, és egy csipetnyi füvet tartalmaz – árban pedig vetekszik a cibetmacska kávé árával.
Jóval humanitáriánusabb és kevésbé kapitalista választás, hiszen csak és kizárólag egy thai elefánt menhelyen készítik, ahol az elefántok nagyon jól vannak tartva, a munkások pedig 45 perc alatt keresik meg az átlag thai napibért.
A nagy kérdés
Mindig felmerül a kérdés, hogy nem okoz-e problémát elefánt vagy macska ürülékből kávét inni?
A válasz: nem.
Érdemes belegondolni, hogy a többi élelmiszerünk hogyan készül:
- A kaviár a hal ikrája
- A termények trágyázva vannak
- A tenger gyümölcsei rengeteg műanyagot fogyasztanak el
- A sajt pedig tulajdonképpen penészes, régi tej
A cibetmacska kávé sem különbözik sokban, emellett pedig alapos tisztítási folyamaton megy keresztül, mielőtt a polcokra kerül.
A lényeg
A cibetmacska kávé a világ legdrágább kávéja.
Sokak szerint nem csak a legdrágább, de a legjobb is.
Állaga testes, krémes, míg az íze a föld és a csokoládé kombinációjára emlékeztet, erőteljesen aromás – néha gyümölcsös utóízzel.
Kilónkénti ára több, mint 300.000 Ft – de egy kis csészéért is 30.000 Ft-ot kell fizetnünk.
Ennek ellenére legalább egyszer érdemes megkóstolni – ha mást nem, legalább felírni a bakancslistánkra!