Tudod, hány kávéfajta létezik?
Több, mint 120!
Az eladások döntő többségét mégis két kávéfajta adja:
Az arabica, és a robusta.
Mi ennek az oka? 🙂
Íme, a legfrissebb (2022) arabica és robusta információk:
- Az arabica kávé
- A leghíresebb arabica kávé márkák
- A robusta kávé
- A leghíresebb robusta kávé márkák
- Arabica és robusta kávé különbségei
- Arabica VS Robusta – melyiket válaszd?
- 2 érdekesség, amiről szinte senki sem tud
…egyszóval minden, amit az arabica vagy robusta kávéról tudni kell!
Tartalomjegyzék
Arabica kávé
A coffea arabica egy növény, amelyet más néven arab kávénak, arábiai kávécserjének, hegyi kávénak vagy arabica kávénak neveznek.
Tudományosan csak 1737-ben jegyezték le először.
Pedig ez volt az első kávéfaj, amit az emberiség termeszteni kezdett – a dokumentációk alapján a 12. században.
A legendák szerint azonban már a 7. században is jelen volt.
A kávé története tehát több, mint 1000 éves!
De miért hívják arabica kávénak?
Azért, mert Etiópiából, a kávé hazájából Alsó-Arábiába, a mai Jemenbe került, ahol az addigi szokásokkal ellentétben nem megtörve és zsírral összekeverve ették, hanem italt készítettek belőle.
Tehát arábiából terjedt el, mint ital.
Az arabica kávécserje 2.5–4.5 méter magasra nő, hosszúkás levelei vannak, és fehér virágokat hoz.
A magjai 10–15 mm átmérőjű, érése során először élénk pirossá, majd lilává változik, és általában két magot tartalmaz, amelyeket kávébabnak neveznek.
A köznyelv csak cseresznyének nevezi őket.
Köztudott, hogy az arabica kávé babszemek (magok) nem egyszerre érnek, ezért kézzel szüretelik.
A coffea arabicának körülbelül 4-7 évre van szüksége, mire annyira megnő, hogy szüretelni lehessen.
A tengerszinten, de akár 2800 méter magasban is hoz terméseket – a legoptimálisabb számára az 1500 méteres magasság.
Kedveli a hideget és az esőt, de a fagyot nem.
A legoptimálisabban 15-25 °C között érik.
Az elkészült arabica kávé íze pedig lehet:
- csokoládés
- gyümölcsös
- virágos
- karamellás
Emellett élénk savasság, száraz savtartalom vagy alacsony savtartalom is jellemezheti, valamint az állaga szerint lehet lédús, fűszeres, stb.
Tehát ha a legminőségibb arabica kávét szeretnéd, akkor:
- Minimum 4-7 éves növényre van szükséged
- Ami egyenletesen, egész évben kapja a vizet
- 15-25 °C között tartják
- 1500 méteres magasságban
Optimális körülmények között 0.5-től 5 kiló száraz kávébabot hoz – amikben 2 darab kávészem van.
Tökéletes adottságok csak néhány helyen léteznek:
- jamaicai “Blue Mountain”
- kolumbiai “Supremo”
- costa ricai “Tarrazú”
- guatemalai “Antigua”
- etióp “Sidamo”
Nem csoda, hogy innen származnak a legjobb arabica kávé márkák.
Arabica kávé márkák
Az arabica kávé fajtája lehet:
- Typica
- Caturra
- Kona
- Pacamara
- Villalobos
… és még sok más!
De melyek a legismertebb arabica kávé márkák?
1. Lifeboost Coffee
Rovarirtó-, vegyszer- és GMO-mentes!
2. Kicking Horse Coffee
100%-ig organikus kávé, egyenesen a Sziklás Hegységből!
3. Volcanica Coffee
A kávé különlegességét a vulkanikus talaj garantálja!
4. Don Pablo Coffee
Alacsony savtartalmú, ezáltal gyomorkímélő!
5. Jamaica Blue Mountain Coffee
A fentebb említett egyik legjobb kávétermésből, egyenesen Jamaicából.
Fontos kiegészítés az arabica kávéhoz
A kávék csomagolásán több címke is olvasható.
Ezek közül az egyik a “single origin”.
Ez azt jelenti, hogy a kávé egy pontosan behatárolt termelőtől és termő területről származik, ezáltal teljesen tiszta és nem keverik össze más terület kávéjával.
A brazil arabica például nincs összekeverve a jamaicai arabicával.
Emellett sokszor látni az arabica kávékon olyan címkét, hogy “100% arabica”.
Mit jelent ez?
Azt, hogy a kávé nem tartalmaz robusta-t!
Sok márka összekeveri az arabica-t a robusta-val, hogy ebből egy arabica robusta hibridet állítson elő.
De miért fontos ez neked? 🙂
A robusta kávé leírásából kiderül!
Robusta kávé
A coffea canephora – avagy ismertebb nevén robusta kávé – az arabica mellett a legnépszerűbb kávéfajta.
Először 1897-ben ismerték fel, mint különálló faj – egy évszázaddal az arabica után.
A robusta kávécserje 6-7 méter magasra nő, és 10-11 hónapra van szüksége, míg a kávécseresznye megérik rajta.
A robusta egy erős faj, ami azt jelenti, hogy jóval nagyobb a koffeintartalma, mint az arabicának.
Emellett alacsony savtartalommal rendelkezik, de viszonylag keserű az íze.
Emiatt főleg instant kávé, eszpresszó és őrölt kávé keverékek töltő anyagaként használják.
Etiópiából származik, de ma már megtalálható egész Nyugat- és Közép-Afrikában, Libériától kezdve Tanzánián át egészen Angoláig.
Emellett megtalálható még Borneón, Costa Ricában, Nicaraguában, Jamaicában, Brazíliában és Vietnámban is.
Mi több, Vietnám kifejezetten a robustára szakosodott, és ma már ez az ország a legnagyobb robusta kávé exportőr.
A legnagyobb robusta termelő országok:
- Vietnám (40%)
- Brazília (25%)
- Indonézia (13%)
- India (5%)
- Uganda (5%)
Érdekesség, hogy jelenleg Brazília a világ legnagyobb kávé termelő országa – a világ kávéinak több, mint ⅓-a innen származik, aminek 69%-a arabica és 25%-a robusta.
De mi a maradék 6%?
A cikk végén kiderül!
Robusta kávé márkák
A robusta kávé fajtája lehet:
- Erecta
- Nganda
… és még sok más 🙂
De melyek a legismertebb robusta kávé márkák?
1. Death Wish Coffee
A neve mindent elmond: A világ legerősebb kávéja.
2. Valhalla Java
Indonézia vulkanikus talajából – szintén a Death Wish Coffee-tól.
3. Bach Vietnamese Coffee
Vietnámból származó eredeti robusta kávé, amely akár kapható arabica vagy arabica robusta 50/50 kombinációban is.
4. Cannonball Coffee
Az Egyesült Királyság egyik kedvenc és legerősebb robusta kávéja.
5. Dalat Robusta Whole Bean Coffee
Szintén vietnám robusta, amely az itáliai eszpresszó egyik titkos és népszerű összetevője.
De mi alapján döntsd el, hogy arabica vagy robusta kávét vásárolj?
- Olvasd tovább a cikket, hogy megismerd az arabica robusta különbségeit
- Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy exkluzív részleteket kapj
- vagy nézz körül webshopunkban!
Arabica vagy Robusta — mi a különbség?
Amikor belépsz a kávék világába, az egyik legnagyobb döntés az lesz, hogy:
Robusta vagy Arabica?
A döntés nem egyszerű – ráadásul teljesen egyedi.
Nincs univerzális alapszabály ☝️
Azonban a döntést jelentősen megkönnyítheti néhány fontos szempont…
Íme, az arabica és robusta kávé különbségei.
Kereslet
Az arabica egy sokkal népszerűbb kávéfajta, mint a robusta.
Bárhol is látsz kávét – legyen az pláza, kávézó, vagy supermarket – az jó eséllyel arabica.
Nem csoda, hiszen a világ összes kávéjának 60-70%-át adja – míg a robusta 30-40%-ot tesz ki.
De mi a helyzet a többivel? 🙂
Az “érdekességek” részben kiderül!
Kávécserje
Míg az arabica kávécserje 2,5–4,5 méter magasra nő, addig a robusta 6-7 méterre.
Az arabica alacsonyabb termete miatt jobban szereti a félárnyékot, mint a robusta.
A robusta sokkal igénytelenebb kávécserje, 200-800 méteren nő, ami sokkal gyakoribb, mint az arabica által kedvelt 1500 méteres magasság.
A robusta cserje hamarabb is érik – csupán 2 évre van szüksége, míg az arabica esetében ez 4-7 év.
Gyomirtó és rovarirtó szerek
Mivel a robusta igénytelenebb növény, ezért adja magát, hogy sokkal ellenállóbb.
Nem csoda, hiszen több, mint 100.000 éves, míg az arabica csak 10.000.
A robusta-nak sokkal több ideje volt kifejlődni és alkalmazkodni.
Ellenállóbb:
- Az időjárással
- Kártevőkkel
- Betegségekkel szemben
Emiatt a robusta-t sokkal könnyebb termeszteni.
Az arabica-nak:
- Gazdag termőföldre
- Félárnyékra
- Sok napsütésre
- Nedvességre van szüksége
Emellett a megfelelő kezelésre is ügyelni kell!
Kávébabok
Az arabica más méretű, alakú, és színű, mint a robusta.
A két babnak nem csak a kinézete, de az illata is más.
Az arabicáé inkább az áfonyára hasonlít és parfümösen édeskés, míg a robustáé talán a mogyoróra és sokkal erőteljesebb.
…és természetesen az ízük is más!
Íz
A robusta vagy arabica kávé íze változó, attól függően, hogy nyersen vagy pörkölve fogasztjuk.
Az arabica ízét a csokihoz, mogyoróhoz, karamellhez, és az áfonyához szokták hasonlítani.
A jegeskávé még jobban kihozza ezeket az ízeket.
A robustának ezzel szemben erős, testes, jellegzetes föld és zabpehely íze van.
Azonban rengeteg befolyásoló tényező létezik:
- Nyers vagy pörkölt
- Pörkölés
- A kávé származási helye
- A talaj
- Kávészemek minősége
- Forró vagy jegeskávéként isszuk
- Kávé tárolása
- Kávé elkészítésének módja
A robusta íze fanyarabb, mint az arabicáé.
Emiatt kevésbé népszerű.
Pedig az itáliai kávékultúrában a robusta az egyik titkos összetevő, pont az erőssége és fanyarsága miatt – illetve azért, mert több crema-t ad.
Ízkülönbségük főleg a savasságukra és a tápértékükre vezethető vissza.
Tápérték
A kávé egészségügyi hatásairól ódákat lehetne zengeni, a robusta-t például használják:
Az arabica jóval savasabb, mint a robusta.
Ez a savasság az, ami a bort is finommá teszi, így nem csoda, hogy az arabica népszerűbb.
A robusta viszont jóval több koffeint tartalmaz (2,7%), mint az arabica (1,5%).
Emellett a cukortartalma is csak fele (3-7%) az arabicának (6-9%).
Az arabica kávé ezzel szemben jóval több lipidet tartalmaz (zsírok, olajok, vitaminok, hormonok).
Nem csoda tehát, hogy az arabica-robusta különbség az árban is látszódik.
Ár
A robustát monokultúrás (folyamatos termesztéses) módszerrel állítják elő.
Ez azt jelenti, hogy a nagy kávétermelő cégek:
- felvásárolják a nagy őserdőket
- kivágják a fákat
- Az üres területen robustát termesztenek
- Mindaddig, amíg a föld tápanyagtartalma ki nem fogy
A robusta egész évben termeszthető – ugyanazon a helyen.
A környezetnek ezáltal sajnos rosszat tesz.
És mivel sokkal ellenállóbb, mint az arabica, így óriási mennyiségeket képesek termeszteni.
Emiatt pedig olcsó.
Az arabica ezzel szemben sokkal igényesebb, nehezebben termeszthető – ezáltal drágább is.
Több gyártó trükközni is szokott a kávékerevérekkel, amit az “Érdekességek” részben olvashatsz ☝️
Arabica VS Robusta: melyiket válaszd?
A választás nem könnyű – de annál fontosabb!
A lényeg az, hogy mindkettőt megkóstold, és te magad döntsd el melyik ízlik jobban.
De ha mégis kapaszkodóra van szükséged, akkor:
- Népszerűség alapján az arabica sokkal jobb kávé, és talán finomabb is
- Ha koffein löketre, motivációra és energiára vágysz, akkor a robusta a jó választás
Érdekességek
Mostmár tudod, hogy:
- Mi az arabica?
- Mi a robusta?
- Melyek az arabica és robusta kávé különbségei?
Azonban 2 érdekességet még érdemes megismerned ☝️
Blend – azaz a kávékeverékek
1. Mesterséges, rosszindulatú keverés
A robusta kávécserje sokkal ellenállóbb – így jóval több kávét hoz.
…és olcsóbb is.
Emiatt:
- robusta-t használnak a kevésbé minőségi kávékhoz (pl.: instant kávé)
- Az arabica-t és a robusta-t némely gyártó összekeveri, hogy ezzel faragjanak a költségeken
Az emberek fejében emiatt a robusta eggyé vált a silány minőséggel.
De ne hagyd magad megtéveszteni! ☝️
A robusta nem rosszabb, mint az arabica – sőt, ugyanúgy léteznek belőle specialty kávék is.
A kávékeverés ellen pedig keresd a „100% arabica” vagy „100% robusta” címkéket.
2. Mesterséges, jóindulatú keverés
A robustát és az arabicát szándékosan és jóindulattal is keverni szokták.
Ebből készül a “blend”, azaz a kávékeverék.
Az így kapott mix különleges íz profilt alkot.
Ez esetben az a cél, hogy a két kávétípus harmonikusan egészítse ki egymást – legyen szó akár az ízükről, akár a koffeintartalmukról.
Éppen ezért minden kávékeverék receptje és aránya szakmai titok.
3. Természetes keverés
A kávécserjék esetében is megtalálható az arabica robusta hibrid, más néven “arabusta”, amelyet először 1927-ben fedeztek fel, és a kávécserjék levél rozsdásodása ellen használják.
Ez egy gombához (hemileia vastatrix) köthető, amely a kávéültetvények pusztulását okozza.
Tökéletes ellenszert még a mai napig sem sikerült találni.
A harmadik kávéfajta
Az arabica és a robusta együtt a kávépiac körülbelül 98%-át alkotják.
De mi a maradék 2%?
Kevesen tudják, hogy van egy harmadik kávéfaj is, amit bár az arabicához és robustához képest jóval kevesebben, de a többi kávéfajhoz képest sokkal többen fogyasztanak — csaknem teljes egészében ez teszi ki a maradék 2%-ot:
Coffea Liberica.
Ez egy füstös és keserű ízű kávé, amit főleg Ázsiában termesztenek.
Főleg ezeken a területeken fogyasztják, és nagy előnye, hogy rendkívül olcsó.
A lényeg
Az arabica és robusta kávé különbségei jelentősek.
Különböznek például:
- Méretükben
- Színükben
- Illatukban
- Ízükben
- Tápanyag tartalmukban
- Árukban
…és még sok másban!
Ami viszont fontos: egyik sem jobb a másiknál.
Amennyiben egy finomabb, enyhébb kávéra vágysz – az arabica a neked való!
De ha egy erősebb, testesebb kávéra szomjazol – a robusta kávét válaszd!